Efter Trustbuddy-härvan – nischbankerna tror fortfarande på konceptet

Peer-to-peer lending
Efter Trustbuddy-härvan – nischbankerna tror fortfarande på konceptet

TT/AP Photo/Damian Dovarganes

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Över 80 procent av kreditcheferna och verksamhetscheferna på svenska nischbanker tror att lånekonceptet peer to peer-lending kommer att öka i Sverige.

Skandalerna i utlåningsbolaget Trustbuddy verkar inte ha haft någon direkt avskrämmande effekt på banker som är intresserade av peer to peer-lån. Det visar en undersökning som lån- och leasingexperten Emric nyligen genomfört, där majoriteten av alla Sveriges nischbanker medverkat. 

Hela 70 procent av bankerna tror att P2P-lending kommer att öka och 13 procent hävdar att det till och med kommer att ta över befintliga typer av lån. 

Samtidigt säger en tredjedel att chansen är liten att just deras verksamhet kommer att erbjuda den här typen av lån. 

”Spelreglerna för lån håller på att förändras och det är nischbankerna införstådda med. Det är viktigt att de anpassar sig till nya förutsättningarna, säger Jonas Brännvall, affärsområdeschef på Emric.

Jonas Brännvall tror att nischbankerna måste bli bättre på att jobba med riskprofilering och kreditbedömning av kunderna inom sin målgrupp. Enligt undersökningen tittar nära hälften på alternativa modeller till UC:s kreditupplysning och majoriteten anser att den största tillväxtpotentialen finns inom inlåning. 

Läs fler artiklar
LÄS MER