Sök

Därför kan du snart köpa kläder med ditt busskort i Sverige

MastercardVisaApple Pay

Foto: Pressbild från Techpay och bild från Mostphotos.com

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Kortjättarna Visa och Mastercard trycker på för att alla svenska butiker ska ha stöd för kontaktlösa betalningar. Det innebär att vilken pryl som helst snart kan fungera som ett betalkort.

Under de senaste tio åren har så gott som alla svenskar bytt ut sina betalkort med enbart magnetremsa mot den nya säkrare standarden med chip och kod.

Nu är nästa steg på gång.

Kortbolagen är mitt inne i en intensiv övertalningskampanj för att få bankerna att ge ut nya kort - och handlarna att byta upp sig till terminaler som stöder kontaktlösa betalningar.

Ica-banken var tillsammans med Mastercard först ut i Sverige när bolagen i maj lanserade ett kontaktlöst kort till bankens kunder. Fler aktörer lär snart slå in på samma väg - i synnerhet eftersom Sverige redan ligger efter exempelvis Storbritannien vad gäller stöd för att "blippa" kortet ovanför läsaren.

Dessutom kommer Apple Pays intåg i Europa, som redan har inletts i just Storbritannien, att driva på utvecklingen.

Effekten för medborgarna kommer att bli omfattande. Ett kontaktlöst kort kan ha alla möjliga egenskaper samtidigt. Det går till exempel att använda samma kort till att åka buss som till att handla mat och kläder i affären - eller till att öppna din ytterdörr.

Vi kanske till och med kan hoppas på lite billigare kollektivtrafik när landstingen slipper ge ut egna kort, och i stället kan använda de som ges ut av Visa och Mastercard.

Utvecklingen är också viktig för startups inom kortsegmentet. Svenska Fidesmo, som tidigare i år tog in 4 miljoner kronor i riskkapital från 41:an Investsom drivs av H&M:s Karl-Johan Persson och Kivras vd Stefan Krook, är ett av de företag som lär gynnas.

Den största bromsklossen i sammanhanget är bankerna. De smarta kontaktlösa korten är dyrare än chip-korten. Dessutom kommer själva bytet förstås att kosta pengar, i och med att krävs en hel del administration när miljoner svenskar ska få nya kort och skolas in i ett nytt beteende. Det talar för en trögare övergång mot kontaktlöst.

En annan invändning mot de som förordar kontaktlösa kortbetalningar är att vi i framtiden kommer att betala med mobilen i stället - vilket gör korten onödiga.

Det är dock inte särskilt sannolikt att det blir på det viset, så länge mobiltelefoner och smarta klockor fortsätter med den otrevliga vanan att få slut på batteri. De flesta människor vill nog i det läget säkra upp med ett kort som kan betala en buss- eller taxiresa hem till laddstationens trygghet.

Mer troligt är då att andra prylar än kort, som nyckelringar och armband, utrustas med betalande egenskaper - något som Mastercard redan experimenterar med.

Uppdatering: Vi har sedan artikeln publicerats fått frågor av läsare om huruvida kontaktlösa betalningar fortfarande kräver att konsumenten knappar in sin pinkod i betalterminalen. Svaret är att det varierar. Ica-banken och Mastercard, som är pionjärer i Sverige, har till exempel valt en modell där alla köp över 250 kronor kräver pin-kod.

Läs mer