Sök

Socialdemokraterna öppna för fortsatta samtal

Stefan Löfven Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Socialdemokraterna är fortfarande redo att i varje läge förhandla för att få fram en mittensamverkan som "står fri från högerextrema krafter" och är beredda på fortsatta samtal.

Det säger partiledaren Stefan Löfven vid en presskonferens på måndagen.

Centerpartiets ledare Annie Lööf uppgav tidigare under måndagen att partiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven i statsministeromröstningen och inte heller stödja övergångsregeringens budget.

Liberalerna har enligt partiledaren Jan Björklund ännu inte beslutat sig för om hur det kommer att rösta i budgetomröstningen eller i en omröstning om Stefan Löfven som statsminister.

Stefan Löfven uppger att C, L och Miljöpartiet har haft en "hård men konstruktiv" ingång i de förhandlingar som har varit och att Socialdemokraterna har gjort "stora, konkreta eftergifter" på exempelvis skatteområdet och arbets- och bostadsmarknaden, men att han samtidigt har varit noga med att "visa respekt för arbetet hos parterna på arbets- och bostadsmarknaden".

Partiledaren konstaterar att processerna har gått i stå efter att C beslutat sig för att säga nej och att processen därför kommer att behöva fortsätta på annat sätt. S vill dock "konstruktivt bidra till att få ny regering på plats så fort det bara går".

Riksdagens talman Andreas Norlén har gett partierna ett par dagar att "överväga innebörden" av Centerpartiets besked. Under tiden kommer talmannen att hålla informella samtal med olika partiledare och därefter återkomma med information om nästa steg i regeringsbildningen.

Läs mer