Möte mellan Niklas Adalberth och Nobelpristagaren: "Försöker alltid lära oss mer"

Norrsken Foundation Klarity
Möte mellan Niklas Adalberth och Nobelpristagaren: "Försöker alltid lära oss mer"

Nobelpristagare Denis Mukwege och Niklas Adalberth, grundare av Klarna och Norrsken. Foto: Heiko Junge/NTB/TT samt Tobias Blixt.

Jonas de Lange

Reporter

Nobelprisvinnaren Denis Mukwege bokar in Klarna-grundaren när han kommer till Stockholm.

Måndag kväll tar Denis Mukwege, tillsammans med Nadia Murad, emot Nobels fredspris i Oslo. Den förstnämnda tilldelades priset för sitt arbete mot sexuellt våld i Demokratiska republiken Kongo.

Efter prisutdelningen kommer människorättsaktivisten, som också arbetar som chefskirurg, att resa till Stockholm för att möta flera personer i den svenska techeliten, rapporterar papperstidningen Dagens industri.

På möteslistan står bland annat Niklas Adalberth. Han har tidigare varit med och startat den digitala banken Klarna och driver sedan ett par år tillbaka stiftelsen Norrsken, där han använder sin personliga förmögenhet för att göra världen bättre med hjälp av teknik.

"Jag vill arbeta tillsammans for att bryta tystnaden kring de brutala övergrepp som sker mot kvinnor i mitt land. Techbolagen är duktiga entreprenörer och kommunikatörer och vi behöver arbeta för fred och att alla människor får sina rättigheter tillgodosedda i ett rättssäkert samhälle", säger Denis Mukwege till Di.

Breakit har varit i kontakt med Niklas Adalberth själv, som är väldigt hemlighetsfull inför toppmötet.

"Norrsken försöker alltid lära sig mer och förstå hur vi bäst kan utvecklas och stödja människor som gör skillnad. Det är allt jag har att säga", skriver han i ett sms till Breakit sent söndag kväll.

Norrsken ligger bland annat bakom Klarity – en lösning som ska göra det lättare för visselblåsare att lägga upp bevis på korruption direkt via sin telefon.

Om appen, eller andra lösningar, kan hjälpa Mukwege i hans arbete återstår att se.

Läs fler artiklar
LÄS MER