Han sålde namnet Tesla till Elon Musk – så mycket fick han

Tesla
Han sålde namnet Tesla till Elon Musk – så mycket fick han

Teslas välkända T som pryder motorhuven på bolagets bilar. Foto: Christophe Ena.

Jonas de Lange

Reporter

“Vårt andra alternativ var Faraday”, skriver superentreprenören.

De senaste två decennierna har Elon Musk allt mer setts som en internationell superstjärna i startupvärlden. Han har grundat både Paypal och Spacex, men mest känd är han nog ändå för Tesla. Biltillverkaren lanserade sin Model S 2008 och sopade banan med de traditionella jättarna. I ett svep visade man också att elfordon faktiskt är ett alternativ konsumenterna kan ta till sig.

Namnet kommer från den kända forskaren och uppfinnaren Nikola Tesla. Han var en av nyckelpersonerna i den tidiga elektrifieringen av samhället.

Det var dock inte helt självklart att bilarna skulle prydas med ett “T” längst fram på motorhuven. I en intervju med det amerikanska tv-programmet 60 minutes berättar Elon Musk att bolaget tvingades köpa loss namnet Tesla Motors. Och prislappen då? 75.000 dollar – vilket motsvarar närmare 700.000 kronor.

Säljaren i affären heter Brad Siewert och bor i Sacramento. Han registrerade bolagsnamnet redan 1994 och sålde vidare det till den nuvarande biltillverkaren tio år senare.

På Twitter släppte Elon Musk själv ytterligare en liten karamell.

“Vårt andra alternativ var Faraday”, skriver han.

Det namnet kom senare att användas av Tesla-konkurrenten Faraday Future. Det namnet kommer i sin tur från den brittiske forskaren Michael Farady, den elektromagnetiska induktionens fader.

Läs fler artiklar
LÄS MER