Softbanks Vision Fund blev just ännu större

Softbank
Softbanks Vision Fund blev just ännu större

Masayoshi Son, vd på Softbank. Foto: TT

Finwire / Breakit

Världens största riskkapitalbolag, Softbanks gigantiska Vision Fund, har ökat förvaltat kapital och antalet investerare.

Japanska konglomeratet Softbanks gigantiska teknikfond Vision Fund fortsätter att locka investerare. Under förra året har sex nya investerare gått in med kapital, rapporterar Techcrunch.

I ett dokument som lämnats in till de amerikanska myndigheterna framgår det att fonden tagit in totalt 98,58 miljarder dollar – motsvarande 892 miljarder kronor – fördelat på 14 investerare. Det går att jämföra med dokumentet som lämnades in i fjol då fonden hade rest 93,15 miljarder dollar fördelat på åtta investerare. Fonden har således fortsatt att locka såväl kapital som investerare.

För jämförelse har svenska EQT Ventures en fond på 5,2 miljarder kronor och Atomicos senaste fond landade på 6,5 miljarder kronor. Båda ses som några av Nordens och Europas största investerare i startupbolag.

I år har Vision Fund ökat på med sex nya investerare och 5,43 miljarder dollar i kapital. Det innebär alltså att man ökat storleken med ett helt svenskt riskkapitalbolag.

Softbank har flaggat för att bolaget vill sätta upp ytterligare en fond, Vision Fund 2. Framtiden för den fonden är dock mer osäkerhet.

Saudiarabien är den största investeraren i den första fonden. Det oljerika landet har gått in med 45 miljarder dollar. Mordet på Jamal Khashoggi har dock skapat en osäkerhet och Softbank har tidigare uppgett att man avvaktar utfallet av undersökningen kring mordet före man går vidare med Vision Fund 2.

Läs fler artiklar
LÄS MER