Sök

Danska bankens högoddsare för 2019: Tusentals miljarder i skador från solen

NetflixTesla

En solexplosion kan komma att slå ut halva jordens satellitsystem, spår danska Saxo bank. Foto: ESDA/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Netflix-kris och Tesla-affär finns med när danska Saxo bank siar om 2019.

De senaste åren har danska Saxo Bank släppt en rad förutsägelser för kommande år och nu har det blivit dags för 2019, rapporterar Business insider. Tanken är att lyfta en rad händelser med låg sannolikhet för att få fler investerare att tänka på nya sätt.

På bankens lista finns händelser som att Apple köper upp Tesla och att Netflix går in i en skuldkris. Kanske mest uppseendeväckande är spådomen om en soleruption som kommer slå ut världens satellitnät och orsaka skador för 18.000 miljarder – ja, arton tusen miljarder – kronor.

Här är de techrelaterade spaningarna på listan.

Apple köper Tesla – för 800 miljarder

En av de stora nyheterna 2018 var när Tesla-grundaren Elon Musk twittrade ut att han “säkrat finansiering” för att köpa ut Tesla från börsen till en kurs på 420 dollar per aktie. Leveransen av beskedet, som visade sig inte hålla, ledde till att Musk blev av med ordförandeposten i bolaget och dessutom fick saftiga böter från den amerikanska finansinspektionen SEC. Med tweeten gjorde han det dock tydligt att det finns intresse för att göra Tesla till ett privat bolag igen. Apple arbetar redan med teknik för självkörande bilar och vill ge sig in på fler konsumentområden. Därför ser Saxo bank en potentiell match mellan de två – till en rejäl premium mot dagens aktiekurs i biltillverkaren.

Skuldkris för Netflix

Streamingjätten konsumerar svindlande 15 procent av världens totala bandbredd på nätet och har fått miljontals människor att streama film på nätet lagligt. Efter att ha åkt berg och dal-bana på börsen 2018 spår Saxo bank att Netflix kan gå in i en större kris nästa år. Bolaget har skulder på närmare 80 miljarder kronor och om konjunkturen förändras kan det bli svårt för bolaget att hitta ny finansiering under den tyngda balansräkningen. Detta samtidigt som kampen om innehållet hårdnar när Disney lanserar en ny konkurrerande tjänst.

Soleruption skapar globalt kaos

Enligt banken är solen just nu i en särskilt instabil fas som gör att ett så kallat solutbrott – en explosion av energi och radioaktiv strålning – är mer sannolik än vanligt.  Ett sådant utbrott skulle kunna slå ut halva världens satellitsystem. Vi är beroende av systemet för till exempel navigation, global kommunikation och vissa tv-signaler. Notan för förödelsen skulle i så fall hamna på ungefär 18.000 miljarder kronor.

Klimatförändringarna tvingar fram en global transportskatt

Nu blir det slut på billiga resor till Silicon Valley och Shenzhen för entreprenörer som söker inspiration, i alla fall om man tror den danska banken. Drivet av nya extrema sommartemperaturer i Europa lyckas politikerna tillslut förhandla fram en global skatt på transporter. Frågan är hur det skulle slå mot alla satsningar på självkörande bilar?

Läs mer