Så hjälptes Pellagia av Hand in Hand: ”Har råd att låta barnen gå skolan nu”

Så hjälptes Pellagia av Hand in Hand: ”Har råd att låta barnen gå skolan nu”

Företaget bekostar både tre mål mat per dag och barnens utbildning.
Möt Hand in Hand-entreprenören Pellagia Waini, 27.
”Nu kan jag sikta mot mina drömmar”, säger hon.

En ny dag gryr i byn Nhidza, ungefär 30 mil sydväst om Harare i Zimbabwe.
För några år sedan hade soluppgången markerat starten på ännu en dags kamp för överlevnad för 27-åriga Pellagia Waini och hennes familj.
Men idag?

”Nu har jag råd att låta mina barn gå i skolan, och vi har tre mål mat på bordet varje dag. Idag är vi inte beroende av någon annan”, säger hon.

Så många nya jobb kommer att skapas i projektet ”Jobs for Zimbabwe!”– läs mer här

Pellagia Waini, som är jordbrukare och säljer kycklingar, är en av hundratals kvinnor i Zimbabwe som fått en väg ut ur fattigdomen tack vare organisationen Hand in Hands unika självhjälpsmodell med utbildning i entreprenörskap.

Hand in Hands verksamhet i Zimbabwe har hittills bidragit till att hela 7 900 företag och 7 800 jobb skapats.

Högt satta mål i nästa projekt

Och nu väntar nästa steg, via det unika projektet ”Jobs for Zimbabwe!” som startar i januari 2019. Målen är högt satta: Hand in Hand erbjuder nu företag och privata givare att delta i ett andelsprojekt för att få mer än 1 620 människor i Chirumanzu, Zimbabwe att lämna fattigdomen för gott.

”Våra givare är helt avgörande för våra möjligheter att fortsätta vårt viktiga arbete med att bekämpa fattigdom. Vi är noga med våra kostnader och tänker kreativt i allt vi gör. Vi vet att för varje 900 kronor vi kan spara i kostnader kan vi ta en hel familj ur fattigdom”, säger Sofie Borgudd, insamlingschef på Hand in Hand.

”Utan utbildningen hade jag kämpat för att ha mat på bordet”

Pellagia Waini är ett av många exempel på hur arbetet på plats i Zimbabwe förändrar liv. Förutom att hon och makens 8-åriga dotter nu kan gå i skolan, kan Pellagia spara mellan 10 och 20 dollar varje månad tack vare sitt företag.

”Jag har lärt mig mycket under utbildningsprogrammet, men det som jag värdesätter mest är ”The 5 P:s of marketing”: product, price, place, promotion and people. Det gjorde att jag började se på mitt jobb som ett riktigt företag. Annars hade jag bara fortsatt att kämpa för att ha mat på bordet och hitta ett sätt för mina barn att gå i skolan”, säger Pellagia Waini.

Landet drevs in i en ekonomisk kris

Hon och hennes landsmän i Zimbabwe har prövats mycket hårt de senaste åren.

Torka, missväxt och en omfattande hiv/aids-epidemi under 90-talet drev landet in i en ekonomisk kris. Skolor och universitet, som tidigare var bland de bästa i Afrika, stängdes. Den zimbabwiska dollarn blev värdelös.

Så kan du stötta entreprenörer i Zimbabwe – läs mer här

Många zimbabwier lever i svår fattigdom, särskilt på landsbygden. Kvinnor och ungdomar är mest utsatta och mer än hälften av befolkningen är under 15 år. Klimatförändringar, sjukdomar och arbetslöshet ökar sårbarheten. Insatser i rätt tid kan förhindra återfall i fattigdom och istället ge en ny ekonomisk trygghet, bättre levnadsvillkor och förbättrad hälsa.

”Det finns en bra grund att bygga på för projekten”

”En av Zimbabwes tillgångar är att en stor del, över 90 procent av den unga befolkningen, kan skriva och läsa. Det gör att det finns det en bra grund att bygga vidare på när det gäller att genomföra projekt för att stärka entreprenörskap och småföretagande” säger Richard Nordström, generalsekreterare på Hand in Hand Sweden.

Och för Pellagia Waini har livet som entreprenör bara börjat.

”Jag vill utvecklas ännu mer. Jag vill fortsätta att investera i min lilla gård, starta nya projekt och köpa in fler djur. Mitt mål är att expandera min försäljning av kycklingar och grönsaker till andra städer i närheten – och en vacker dag kanske även till Sydafrika. Varför inte, liksom?”

Som andelsägare i Jobs for Zimbabwe! får du:

  • Fyra omfattande rapporter med resultat, berättelser och bilder om hur projektet utvecklas.
  • Rapporterna skickas efter 6, 12, 18 och 24 månader.
  • Digital signatur, julbanner, digitalt julkort som kan användas i era sociala medier, webbsidor, och i övrig kommunikation.
  • Möjlighet att besöka Chirumanzu, Zimbabwe och på plats se hur projektet utvecklas.
Läs fler artiklar
LÄS MER