Sök

KRÖNIKA

Niklas Agevik: "Inte första gången vi har en övertro på AI"

KrönikaAI

Niklas Agevik, vd för Instabridge. Foto: Istock och Sara Lindmark.

Niklas Agevik

Niklas Agevik

Gästkrönikör och medgrundare till Instabridge

AI är dött – för den här gången, skriver Niklas Agevik, grundare av Instabridge.

I en numera borttagen tweet från 2014 förutspådde Elon Musk att inom fem, senast tio år, skulle AI ha lett till förödande konsekvenser för mänskligheten. Elon hade fel, men han fångade tidsandan. 2014 var hypen kring AI som störst för den här gången och teknikbolag som jobbade med det som kallas “deep learning” blev uppköpta av Google, Twitter och Facebook för hundratals miljoner dollar.

Idag är hypen över, och “deep learning” ses inte som nästa stora genombrott, utan istället som ytterligare ett kompetent verktyg i verktygslådan för de som arbetar med stora mängder data.

Med AI följer något speciellt: ett hopp, en förväntan och en längtan om en bättre värld. Det är anledningen till att vi lätt dras in när någon talar om vikten av att satsa på AI. Men i slutändan är AI precis som vilken annan tråkig teknik som helst, bara med ett häftigare namn.

Och det här är långt ifrån första gången vi gått igenom en period av övertro på AI. Drömmen är alltid densamma, att kunna bygga en maskin som ersätter allt väsentligt en människa gör. I modern tid har vi haft två perioder där AI har lyfts upp och dött ut, eller tre om man räknar in de senaste årens hype av deep learning. Den första på 60-talet där DARPA storsatsade på automatiserad översättning av texter och den andra på 80-talet där flera miljardbolag föddes, inga av vilka finns kvar idag, som skulle bygga “neural nätverk” och expertsystem. I slutändan har en del av den tekniken kommit till användning i andra områden, men aldrig levererat i den takt eller på den skala forskare och professorer förutspådde.

Notera användningen av ordet “neurala nätverk”. Det var ett smart sätt att undvika ordet “AI” efter att termen helt dött efter de uppblåsta förväntningarna på 60-talet. Idag är termen “neurala nätverk” död och hypen 2014 kom tillbaka i andra, nya ord: “deep learning”, “machine learning” eller “general AI”.

Jag blir därför oroad när det höjs röster för att Sverige ska göra en storsatsning inom AI eller när det skrivs kolumner om vikten för industriföretag att anamma just AI. För det första är det minst fem år för sent - hypen och förväntningarna är borta. För det andra finns det ingen data som säger att det kommer att vara väl investerade pengar. Vi är redan i en trend av automatisering med teknik, men AI är bara en teknik bland många.

Det vi däremot ska vara beredda på är att det kommer finnas en kontinuerlig ström av spännande ny teknik som ska kommersialiseras. Låt oss undvika att politiker eller vi entreprenörer använder oss av modeord för att detaljstyra forskning eller tro att en viss teknik är lösningen på tillväxt i varenda bransch. Låt istället vanliga forskare och entreprenörer få använda resurserna på det område där de själva ser bäst potential och låt dåliga företag gå under.

AI är dött. För den här gången.

Läs mer