Huaweis finanschef Wanzhou Meng gripen i Kanada

Huawei
Huaweis finanschef Wanzhou Meng gripen i Kanada

Huaweis finanschef Meng Wanzhou. Foto: TT.

Finwire / Breakit

Gripandet av Huaweis finanschef, Wanzhou Meng, skapar oro.

Det var breda nedgångar på de asiatiska börserna på torsdagen. Värst drabbades kinesiska aktier efter att Huaweis finanschef, Wanzhou Meng, gripits i Kanada på en begäran från USA om utlämning. Något som skapade oro för att utvecklingen i handelssamtalen mellan USA och Kina skulle påverkas negativt av gripandet.

"Huawei är världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning och det här kan vara ett budskap att USA aldrig kommer att ge med sig när det kommer till informationsteknik", sade Kazuyoshui Saito, analytiker på Iwai Cosmo Securities till Bloomberg New.

Meng Wanzhou greps den 1 december i Vancouver på begäran av USA som misstänker att hon brutit mot landets sanktioner mot Iran, skriver The Globe and Mail. Hon är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei. USA vill att hon lämnas ut och har en domstolsförhandling planerad till på fredag.

Huawei har kommenterat gripandet och sade att det inträffade när Meng Wanzhou var på väg att byta flyg i Vancouver.

"Bolaget har fått väldigt lite information kring misstankarna och är inte medvetet om några oegentligheter från Ms. Meng. Bolaget är övertygat om att rättssystemet i Kanada och USA i slutändan kommer nå en rättvis slutsats", skriver Huawei i uttalandet.

USA har tidigare blockerat Huaweis utrustning i landet på nationella säkerhetsskäl.

På de kinesiska börserna noterades många elektroniktillverkare lägre med nedgångar på över 3 procent. I Hongkong var Huaweis telekomkollega ZTE ner 8,4 procent, och i Sydkorea backade världens största tillverkare av minneschip, Samsung Electronics, 2,4 procent.

Även i Japan slog gripandet hårt mot elektronikaktier. Dessutom stärktes yenen mot dollarn när investerare letade efter säkrare placeringar, vilket i sin tur pressade japanska aktier ytterligare.

Läs fler artiklar
LÄS MER