Sök

Att skydda investerare från bluffmakare är en av våra viktigaste uppgifter

BioringCrowdfunding

Olle Aronsson är medgrundare på Breakit.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

En bedragare startar en crowdfunding-kampanj, får in miljonbelopp – och försvinner spårlöst med pengarna. Ska det verkligen gå att komma undan med det? Nej, är det entydiga svaret från oss på Breakit.

Internet har fört med sig nya fantastiska möjligheter för innovatörer och kreatörer att få finansiering till sina projekt.

Ingenjörer, författare, filmskapare och halvgalna uppfinnargenier kan be allmänheten om finansiellt stöd genom plattformar för gräsrotsfinansiering – en möjlighet som digitaliseringen har gjort enormt mycket enklare.

Nästan alla har förstås ett ärligt uppsåt.

Men det finns också en baksida: De nya tjänsterna gör det enklare för bedragare att lura folk på pengar.

Problemet med bluffmakare finns förstås även med traditionella investeringsformer. Ett iögonfallande exempel är de förhoppningsbolag på börsen som med överdrivet optimistisk kommunikation lockar småsparare att ta alltför stora risker.

Men på börsen finns trots allt en betydande kontroll och regler som företaget måste hålla sig till.

När jag själv läste om Bioring-bluffen blev jag uppriktigt sagt förbannad. Det verkade som att bedragarna hade kommit undan alldeles för enkelt.

Värre är det på crowdfundingsajten Indiegogo, där den "magiska" ringen Bioring plockade in finansiering. Allteftersom projektet fick mer uppmärksamhet började teknikkunniga personer ifrågasätta om det överhuvudtaget var möjligt att bygga en ring med den typen av medicinska egenskaper.

Kampanjen lyckades trots det få in över 4 miljoner kronor från allmänheten. Sen blev det tyst, bedragarna gick upp i rök och tog pengarna med sig.

Bioring-bluffen är bara ett exempel på en ny typ av brottslighet som växer fram i Sverige. Statistik från Brottsförebyggande rådet talar sitt tydliga språk: De flesta traditionella brott som rån, stöld och misshandel växer inte alls – men bedrägerier på nätet ökar lavinartat. Det har inte minst många entreprenörer som utsatts för bluff-fakturor fått uppleva.

Polisen har svårt att stoppa utvecklingen, bland annat eftersom många av brotten är gränsöverskridande vilket innebär att utredare i flera olika länder behöver samarbeta för att arbetet ska komma framåt.

När jag själv läste om Bioring-bluffen blev jag uppriktigt sagt förbannad. Det verkade som att bedragarna hade kommit undan alldeles för enkelt.

Det var med andra ord ett klassiskt upplägg för journalistisk granskning: Ett missförhållande där reglerade myndigheter har svårt att råda bot på problemet, men där en redaktion som jobbar med friare tyglar kan gräva i saken och komma framåt snabbare.

Tack vare omfattande research har vi funnit att alla spår leder till en Handelsstudent i en förort till Stockholm, som också har kopplingar till ytterligare en bluffartad crowdfunding-kampanj (denna gång för en "magisk" filt).

Jag har i egenskap av ansvarig utgivare valt att inte publicera hans namn, eftersom han inte är misstänkt eller dömd för något brott.

Läs mer