Dokument: Facebook favoriserade bolag – stängde andra ute från data

Facebook
Dokument: Facebook favoriserade bolag – stängde andra ute från data

Mark Zuckerberg, grundare och vd på Facebook. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Towe Boström

Reporter

Facebook i blåsväder igen.

Under onsdagen släppte det brittiska parlamentet dokument som visar hur Facebook hanterat användardata. Handlingarna kommer från firman Six4Three som stämt Facebook efter Cambridge Analytica-skandalen

Enligt The New York Times visar dokumenten bland annat att Facebook favoriserat bolag som AirBnb, Lyft och Netflix genom att ge dem unik tillgång till data.

Handlingarna ska visa att Facebook kommit överens med utvalda bolag medan andra stängts ute. Det ska även ha lyfts frågor om huruvida app-utvecklare som spenderat pengar på marknadsföring skulle ges mer tillgång till användardata.

Vid andra tillfällen har sociala mediejätten diskuterat att stänga ute företag de sett som hotande konkurrenter.  

Parlamentsmedlemmen Damian Collins uppger att de släpper dokumenten eftersom de anser att det behövs en offentlig debatt över rättigheter i sociala medier.

Techcrunch har publicerat en sammanställning över de punkter som kommittén reagerat på. Det handlar bland annat om att vissa företag ska ha fått tillgång till vissa data, där det är oklart hur urvalet sett ut eller om användaren lämnat godkännande.

Diskussioner om datautbyte mellan Facebook och appar, en viktig inkomstkälla för plattformen, har varit centrala i dokumenten. Andra frågor rör transparens vid uppgraderingar, insamling vid data och utestängande av konkurrenter. 

Facebook har kommenterat uppgifterna som de menar varit en del i en grundlös stämning. Bolaget uppger att affärsmodeller diskuterats men att det aldrig varit fråga om att sälja människors information.

Under onsdagen drabbades Facebook av problem som stängde användare ute från plattformen.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER