Sök

Tobii: Spelbolagens intresse för eyetracking växer

Tobii

John Elvesjö, grundare av företaget Tobii Technology Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Tobii flyttar fokus från kvantitet till kvalitet för att kunna leverera "riktigt bra" upplevelser.

Trots att hårdvarubasen fortfarande är relativt liten ser Tobii i dag ett starkare intresse från spelstudios att implementera eyetracking jämfört med för ett år sedan. Spelkatalogen har blivit så pass stor att Tobii nu flyttar fokus från kvantitet till kvalitet för att kunna leverera "riktigt bra" upplevelser snarare än att erbjuda många fler spel med eyetracking.

Det uppger Tobiis kommunikationschef Sara Hyléen till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det går lättare att få stora spelstudios att implementera eyetracking, även om det kan finnas någon som väljer att avvakta. Det beror på att det finns många stora spel ute med bra eyetracking-implementeringar att inspireras av och att vi successivt når ut till fler och fler konsumenter", säger hon.

Tobii nådde redan i november 2017 det mål som satts upp för årsskiftet 2017/2018, att bolagets ögonstyrningsteknologi skulle vara integrerad i över 100 spel. Samtidigt uppgav Tobii att ungefär 50 ytterligare spel bedömdes tillkomma under 2018.

Under året har det totala antalet spel med eyetracking fortsatt att öka och flera stora så kallade AAA-titlar har tillkommit, däribland Shadow of the Tomb Raider, Farcry 5, Kingdom Come: Deliverance, och F1 2018.

I dagsläget är antalet spel uppe i 135 stycken.

"Vi har ett 15-tal spel som är i princip klara men som ännu inte har lanserats. Det innebär att vi ligger på plan vad gäller antal spel, även om några av spelen kommer ut på den andra sidan av årsskiftet", säger Sara Hyléen.

Hur många speltitlar tror ni kan tillkomma 2019?

"Vi kommer fortsätta att fokusera på kvalitet framför kvantitet. Det kan bli någonstans mellan 25 och 50 spel, men allt styrs av val av spel, releasedatum för dessa och kvalitet på vår integration", uppger kommunikationschefen och tillägger att "en handfull" av dessa spel bedöms vara AAA-spel.

Läs mer