Sök

Småländska succén tog in 44 miljoner genom Pepins – småspararna lottlösa

Foto: TT och Istock.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

De som investerat verkar få ge upp hoppet om att se sina pengar igen.

I november tog det stopp för den småländska framgångssagan Kronfönster.

Bolaget, som tagit in 44 miljoner kronor via crowdfunding, såg ingen annan utväg än att ansöka om konkurs. Den förkrossade grundaren Carl-Gustaf Svensson såg därmed sitt livsverk falla samman.

”Mina vänner har förlorat sina jobb och investerare förlorat pengar. Jag känner säkert 200 personer som direkt eller indirekt investerat och trott på detta. Det känns oerhört tungt”, berättade han för Breakit.

Vid det tidpunkten var det oklart vad som skulle hända med dem som investerat via Pepins. Om det finns skulder kvar i bolaget måste de betalas först och i nuläget ser det inte ut som att det finns några pengar kvar till småspararna.

"Slutsatsen är att det sannolikt inte blir någon utdelning från konkursen till Kronfönster Partners Sweden AB", uppdaterar Pepins på sin hemsida.

Kronfönster Partners Sweden AB, där investerarna är delägare, bildades i samband med crowdfunding-kampanjen.

Beskedet kommer från den konkursförvaltare som driver bolaget vidare och som gör sig av med tillgångarna. Här framgår det även att Kronfönsters verksamhet och varumärke köpts upp av den tillförordnade vd:n Magnus Fransson. Det har skett genom bolaget Green Core och köpet innefattar bland annat ett litauiskt dotterbolag.

Vad som händer med det polska bolaget, som av grundaren pekats ut som sänke för hela verksamheten, är ännu oklart.

Enligt Pepins finns i nuläget runt 70.000 kronor i Kronfönster Partners Sweden AB. Om bolaget avvecklas innebär det att ägarna skulle få tre öre per aktie, men de får sannolikt inte ens det eftersom kringkostnader måste betalas.

Pepins meddelar samtidigt att det kan bli aktuellt att ägarna framöver erbjuds att medverka i en nyemission om det nya bolaget Kronfönster tar in pengar.

Kronfönster grundades 2015 och har sålt fönster och dörrar via fysisk butik och på nätet. Konceptet gjorde succé i Sverige och bolaget har prisats som Gasellföretag, en utmärkelse för snabbväxande företag, hela fem gånger. Det var en storsatsning på en ny fabrik i Polen som blev början till fallet, enligt grundaren Carl-Gustaf Svensson, och i mitten av november ansökte Kronfönster om konkurs.

Läs mer