Sök

De avgör ödet för krisande Starbreeze – som har skulder på 600 miljoner

Starbreeze

Starbreeze vd Bo Andersson Klint samt bolagets spel. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

En svensk storbank, en sydkoreansk spelutvecklare och en taiwanesisk datorjätte.
Det är trion som är nyckelspelare när Starbreeze kämpar för sin överlevnad.

Den 6 november, för mindre än en månad sedan, var vd:n för Starbreeze full av tillförsikt. Bo Andersson Klint skrev att han var på väg att lotsa bolaget "på väg mot vårt mål att generera mer än två miljarder kronor i intäkter" år 2020.

"Let’s do this!", skrev Bo Andersson Klint i kvartalsrapporten.

Samma dag släppte Starbreeze sin största spellansering på fem år. Spelet "Overkill's The Walking Dead" skulle dra in miljonerna – och stoppa förlusterna.

"Spelet är det första vi lanserar av de åtta större spel vi investerat i för att etablera Starbreeze som ett stort, framgångsrikt och långsiktigt uthålligt spelbolag", hette det i rapporten.

Men lanseringen tycks ha floppat. Nu, blott en månad senare, står Starbreeze inför en kris som hotar bolagets själva existens. På måndagsmorgonen lämnade bolaget in en rekonstruktionsansökan till Stockholms tingsrätt.

Det är ett alternativ till konkurs, som bygger på att de aktörer som Starbreeze är skyldigt pengar går med på att skriva ned skulderna för att rädda bolaget.

"Bolagets syfte med rekonstruktionen är att ge Starbreeze tid att slutföra förhandlingarna för en långsiktig finansiell lösning samt att genomföra nödvändiga operativa och/eller organisatoriska förändringar", står det i rekonstruktionsansökan som Breakit har tagit del av.

Nu blir den stora frågan om fordringsägarna ser en framtid för Starbreeze.

Så vilka är nyckelspelarna? Listan över externa fordringsägare som lämnats till tingsrätten innehåller ett 40-tal namn. Här är de viktigaste:´

Nordea

Banken har hållit Starbreeze under armarna med en löpande checkkredit. Vid utgången av det tredje kvartalet 2018 uppgick den till 127,2 miljoner kronor. Nordea kan mycket väl vara den aktör som dragit i bromsen, när banken bedömt att Starbreeze kommer att sakna betalningsförmåga framöver.

Smilegate

Den sydkoreanska spelutvecklaren inledde ett samarbete med Starbreeze 2016. I affären ingick ett stort lån, i form av en konvertibel på över 200 miljoner kronor. Enligt den senaste kvartalsrapporten är skulden som Starbreeze har till Smilegate på 231,8 miljoner kronor. Till saken hör att en konvertibelägare vanligtvis företräde (förmånsrätt) i en eventuell konkurs.

Acer

Den taiwanesiska datorjätten Acer inledde 2016 ett samarbete med Starbreeze kring dess storsatsning på ett eget VR-headset. Även Acer har ett konvertibellån till Starbreeze, på 75,5 miljoner kronor.

För de anställda lär en helt annan fråga hänga i luften i dag. Kommer de att ha sina jobb kvar? Starbreeze har över 600 anställda, och frågan är hur många (om några) tjänster som kommer att skäras bort.

Det finns det inget svar på under måndagens dramatiska morgon, förutom att "organisatoriska förändringar" ska göras.

"Bolaget behöver stärka sin finansiella ställning och vidta operativa och organisatoriska förändringar för att fokusera på kärnverksamheten och har nu inlett flera parallella processer för att göra det. Resultatet av detta får vi återkomma till", säger Ann Charlotte Svensson, ir-chef på Starbreeze till Breakit.

Läs mer