Sök

SNABBANALYS

Starbreeze har kollapsat – nu finns tre (alla jobbiga) vägar framåt

Starbreeze

Foto: Press och Breakit.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Datorspelsbolaget Starbreeze kan inte betala sina skulder. Nordea, som sitter på lejonparten av lånen, kommer sannolikt att kräva drakoniska åtgärder om företaget ska överleva.

Den gamla småspararfavoriten Starbreeze har till sist kört in i väggen. Bolaget kan inte betala sina skulder och tvingas därför ansöka om rekonstruktion. På ren svenska innebär det att spelbolaget ska försöka förhandla ner sina lån för att kunna överleva.

Att bolaget nu tvingas ansöka om rekonstruktion måste tolkas som att ägarna inte lyckats få till någon nyemission, som annars hade kunnat tillföra friskt kapital.

Då återstår tre alternativ.

1. En försäljning av hela Starbreeze
Efter måndagens brutala kursras (i skrivande stund är aktien ner 65 procent för dagen) är börsvärdet kört i botten. Det kan locka en del köpare som vill komma åt Starbreezes personal och spelrättigheter. Det uppenbara motargumentet är att Starbreeze har ett uselt förhandlingsläge och att bolagets senaste storspel säljer dåligt, vilket talar för att priset på bolaget i så fall blir smärtsamt lågt.

2. Styckning och uppsägningar
Om de nuvarande ägarna vill driva Starbreeze vidare som självständigt bolag lär Nordea och de andra långivarna kräva rejäla nedskärningar, och sannolikt en försäljning av vissa delar av verksamheten eller rättigheterna. Bolaget kanske kan leva vidare men i så fall i en helt annan form.

3. Konkurs
Om alternativ 1 och 2 är uttömda återstår bara konkurs. Det innebär liknande konsekvenser som i alternativ nummer 2, men med skillnaden att själva företaget inte lever vidare överhuvudtaget. Spelrättigheterna och personalens kunnande har förstås betydande värden som kan förvaltas av någon annan i framtiden – men i så fall först efter att de nuvarande aktieägarna förlorat
allt.

Slutsats
Oavsett vilka åtgärderna blir så kommer de försent. Starbreeze har alltför länge dragits med för låg försäljning och för svag finansiering. Ledningen har dessutom kommunicerat alldeles för optimistiskt om framtiden – vilket tragiskt nog säkert har lockat en och annan småsparare att köpa in sig.

Läs mer