Sök

Ny skatt hotar Spotify – så tänker de svenska politikerna rösta

Spotifydigitalskatt

Foto: Istockphoto.com / TT

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Blir det någon beskattning av stora techbolag? EU-parlamentet går mot omröstning – och så här kommer svenska parlamentariker att rösta i frågan.

EU planerar en 3 procentig-skatt på omsättningen hos techbolag som omsätter minst 520 miljoner kronor inom Europa.

Även mindre bolag kommer att vinstbeskattas i det land där nättjänsterna nyttjas, inte utifrån var bolaget har sitt säte.

Frågan är kontroversiell, bland annat för att den nya skatten skulle slå hårt mot techjättar som prioriterar tillväxt framför vinst. Spotifys vd Daniel Ek har tidigare skrivit ett protestbrev mot förslaget, tillsammans med 15 andra europeiska techchefer.

Den 13 december ska EU-parlamentet ta ställning till kommissionens förslag. Di Digital har kartlagt hur svenska parlamentariker tänker rösta. Moderaten Gunnar Hökmark sitter i utskottet för ekonomi och valutafrågor och kommer rösta nej till förslaget, eftersom han anser att det sätter käppar i hjulet för europeiska bolag. Även partikollegan Christofer Fjellner röstar nej.

“Båda delarna i den så kallade 'digitalskatten' urholkar principerna om att bolagsskatt ska betalas där verksamheten bedrivs, kostnaden uppstår och patent finns. Det är viktigt för ett litet exportberoende land som Sverige”, säger Christofer Fjellner, till Di Digital.

Anders Sellström, Kristdemokraterna, Jasenko Selimovic, Liberalerna, kommer att rösta nej, liksom Sverigedemokraterna. Fredrick Federley, Centerpartiet, har ännu inte bestämt sig helt och även Socialdemokraterna vacklar i frågan.

”Det är många aspekter att väga in i vårt slutliga ställningstagande. Beslutar oss gör vi senare i december”, säger socialdemokraternas Marita Ulvskog, till Di Digital.

Max Andersson, Miljöpartiet, ansvarar för digitala frågor i partiet och kommer att rösta ja. Detta eftersom att den riktar sig mot storbolagen, som enligt honom, kan slinka igenom dagens skattesystem.

Parlamentet fungerar mer som en rådgivande instans. I slutändan kommer beslutet fattas av finansministrarna i respektive EU-land.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson som är finansminister i den rödgröna övergångsregeringen, har tidigare meddelat att Sverige inte kommer acceptera förslaget i dess nuvarande form.

Läs mer