USA och Kina drar i handbromsen i handelskriget

USA och Kina drar i handbromsen i handelskriget

Donald Trump på G20. Photo/Pablo Martinez Monsivais

Direkt / Breakit

USA och Kina kom på lördagen överens om att inte eskalera handelsdispyten länderna emellan.

Länderna ger sig själva tre månader för att försöka hitta en väg framåt.

Det framkom efter att USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping träffats vid G20-mötet i Buenos Aires, enligt Reuters.

Enligt ett uttalande från Vita huset har Trump lovat att "inte denna gång" höja tullarna från 10 till 25 procent på kinesiska varor för ett värde av 200 miljarder dollar från årsskiftet, i utbyte mot kinesiska köp från USA.

"Kina har kommit överens om att köpa en ännu inte specificerad, men betydande, summa av jordbruks-, energi-, industri- och andra produkter från USA för att minska handelsobalansen mellan våra länder", skriver Vita huset.

Kina ska omedelbart börja köpa jordbruksprodukter från USA.

Ledarna var även överens om att direkt börja samtal om strukturella förändringar vad gäller framtvingad tekniköverföring, skydd för immateriella rättigheter, icke-tariffära handelshinder, cyberstölder och tjänstehandel.

Länderna är eniga om att de ska försöka fullborda denna "transaktion" inom 90 dagar, och om det inte sker kommer USA:s tullar att höjas från 10 till 25 procent.

Den kinesiska regeringens toppdiplomat, statssekreterare Wang Yi, konstaterade att samtalen skett i en "vänlig atmosfär".

"De båda presidenterna var överens om att båda sidor kan och måste få de bilaterala relationerna rätt. Diskussionerna om ekonomiska och handelsfrågor var mycket positiva och konstruktiva. De båda ledarna nådde konsensus om att stoppa en ömsesidig ökning av nya tullar", sade han.

Han bekräftade att Kina är redo att öka importen i enlighet med sina behov på den inhemska marknaden och folkets behov, inklusive produkter från USA, för att gradvis minska obalansen i den dubbelriktade handeln.

"De båda sidorna var överens om att öppna sina marknader, och då Kina går vidare med sina reformer, så kan USA:s legitima oro lösas progressivt", sade han.

De ska "skynda på" förhandlingarna för att i slutändan uppnå fullständigt borttagande av alla ytterligare tullar.

Mötet mellan ledarna varade i två och en halv timme. Donald Trump sade i början av mötet att han hoppades att de skulle uppnå något "stort" vad gäller handeln för de båda länderna. Han framhöll att deras "otroliga relation" var skälet till att de kan göra framsteg.

Xi Jinping sade att länderna bara genom samarbete kan uppnå fred och välstånd.

Capital Economics skriver i en kommentar att uppgörelsen handlar om en tillfällig paus i handelsdispyten, och att vi har varit i det läget förut.

Kina trodde att de hade ett avtal klart med Trump-administrationen i maj, som inkluderade ett löfte att köpa mer energi och jordbruksprodukter från USA. Men detta avtal hade förhandlats fram av handelsminister Wilbur Ross. När Trump fick kritik från kongressen så rev han upp avtalet och annonserade en första runda av tullar mot Kina bara en vecka senare.

"Vi tror att då han förhandlat fram detta avtal själv, så kommer han vara mycket mer motvillig att skjuta det i sank då hans egna personliga rykte står på spel. Men hans administration har flera Kina-hökar som trycker på för en protektionistisk agenda, så vi misstänker att Kina måste erbjuda lite mer än bara de små eftergifter som Sydkorea, Mexiko och Kanada kom överens om för att nå handelsavtal med USA", skriver Capitol Economics.

Läs fler artiklar
LÄS MER