Nu kan Patrick försörja familjen med sitt företag – så kan du hjälpa fler i jul

Hand in hand
Nu kan Patrick försörja familjen med sitt företag – så kan du hjälpa fler i jul

En puff i rätt riktning och en speciell talang gjorde att skräpet blev till pengar och mat.
Tack vare Hand in Hands utbildningsprojekt i Östafrika kan Patrick Mutinda Charles nu försörja familjen.
”De lärde mig hur jag kunde tjäna pengar på mina skapelser”, säger han.

När Patrick, som vuxit upp fattigt med bara en förälder, hade avslutat grundskolan i Kenya hade han inte råd att plugga vidare. Eftersom ungdomsarbetslösheten är hög i landet fanns det heller ingen chans att hitta ett jobb. Men hans kreativitet blev starten på ett nytt liv. Patrick började göra modeller av pappersskräp och kartonger han hittade på gatan.  

14 miljoner människor är arbetslösa

Samtidigt som Patrick utvecklade sin talang fick han kontakt med Hand in Hand i Kenya. Sedan 2015 har organisationen, med stöd av Svenska Postkodlotteriet, drivit ett projekt med särskilt fokus på att ge ungdomar kunskap och verktyg för att ta sig ur fattigdom och bygga en bättre framtid. I Kenya är drygt 14 miljoner unga män och kvinnor arbetslösa och projektets mål är att ge dem hopp och framtidstro.

Ge lite framtidshopp i julklapp. Läs mer om hur du kan hjälpa här!

Vägen går genom entreprenörskap och småföretagande, det handlar om att stötta initiativ och ge ungdomar självkänsla och kunskap.

”Innan jag fick kontakt med Hand in Hand hade jag svårt att se hur jag skulle kunna tjäna pengar på det jag gjorde. Nu har jag lärt mig mer om hur man kan planera en affärsverksamhet och skapa en försörjning som ger mat för dagen, säger Patrick.

”Givarna är helt avgörande för att vi ska kunna fortsätta”

Patrick tar nu upp beställningar på modeller från arkitekter. Han har stor nytta av att ha lärt sig digital marknadsföring. Patricks verksamhet är kanske unik, men inte hans berättelse, den delas av många unga människor som har fått livsavgörande kunskap genom Hand in Hand, en organisation som är helt beroende av gåvor från företag och privatpersoner.

Din julklapp kan hjälpa tusentals människor. Läs mer här!

”Givarna är helt avgörande för våra möjligheter att fortsätta vårt viktiga arbete. Vi ser att med rätt verktyg kan människor själva ta sig ur fattigdom. Vi ger inte människor mat för dagen, vi hjälper människor att hitta en hållbar försörjning så de kan äta sig mätta varje dag, alla dagar framöver”, säger Sofie Borgudd insamlingschef på Hand in Hand.

”Med små medel kan vi göra stor nytta”

Ett annat viktigt projekt för Hand in Hand är ”Jobs for Zimbabwe!” som startar i januari 2019. Hand in Hand erbjuder företag och privata givare att investera i ett andelsprojekt för att stödja människor i regionen Chirumanzu i Zimbabwe att lämna fattigdomen för gott.

”Om man som företagare tror på att hjälp till självhjälp genom utbildning är det bästa sättet att förändra livet för många, bör man definitivt stötta det här projektet. Med små medel kan vi göra stor nytta”, säger Sofie Borgudd.

Läs fler artiklar
LÄS MER