Sök

Apputvecklaren Dynamo slukas av IT-koncern

Dynamo

Mathias Plank, vd och grundare Dynamo. Foto: Press

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Mathias Plank säljer sin startup till IT-koncern.

It-veteranen Mathias Planks har drivit appbolaget Dynamo sedan 2014. Det beskrivs som en mix av konsultbolag inom mobilutveckling, och en inkubator. Tanken är att entreprenörer som har en bra appidé men saknar de tekniska resurserna ska kunna komma till inkubatorn och sälja in sin idé.

Nu köps Dynamo upp av den Karlstad-baserade IT-koncernen Combined excellence. Bolaget omsatte 309 miljoner för det brutna räkenskapsåret 2017/18 och sneglar enligt ett pressmeddelande mot börsen. 

"Tillsammans med Combined excellence får vi ökad kraft att fortsätta växa, samtidigt som vi kan behålla vårt fokus på att attrahera de absolut vassaste utvecklarna", säger Mathias Plank, som planerar att vara engagerad i bolagets styrelse även efter uppköpet.

Mathias Plank vill inte uppge någon storlek på affären.

“Jag vill inte uttala mig om några summor, men det baseras på en earn out och årets resultat”, säger han.

Dynamo omsatte 47 miljoner kronor och redovisade ett resultat på minus 3,5 miljoner under 2017. I år är prognosen att göra en vinst på mellan 3 och 4 miljoner.

“Med förvärvet av Dynamo stärker vi vårt erbjudande inom mobilutveckling. Vi har som ambition att även fortsättningsvis växa snabbare än marknaden. Vi stärker nu vår närvaro i Stockholm med drygt 40 utvecklare, säger Niklas Hellberg, ordförande för Combined excellence.

Mathias Plank står även bakom betaltjänten Kaching, som är en avknoppning från Dynamo. Kaching backas av flera affärsprofiler, bland annat finansmannen Sven Hagströmer, Richard Båge, Rustan Panday och Daniel Soussan. 

Kaching ingår inte i den här affären.

Läs mer