Atomico drar igång program för affärsänglar

AtomicoriskkapitalAffärsängel

Sophia Bendz. Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Vill hjälpa till at utbilda en ny generation affärsänglar.

Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har lanserat ett nytt program för affärsänglar, skriver Techcrunch.

Programmet heter Atomico Angel Programme och kommer att ledas av bolagets nya partner Sophia Bendz. Det kommer att pågå i rundor om tolv månader där man tar in tolv affärsänglar under varje runda.

Syftet med programmet är att hitta och ge utbildning åt en ny generation av affärsänglar, det vill säga individer som med egna pengar backar upp startups.

"Det jag är exalterad över med det här programmet är att vi gör det här lite annorlunda. Vi är transparenta med det och når en lite annorlunda grupp änglar än vad de stora riskkapitalbolagen i Silicon Valley vanligtvis närmar sig", säger Sophia Bendz till sajten.

När affärsänglarna väl är del av programmet får de stöd av Atomico men är fria att själva göra egna placeringar om 100.000 dollar, eller cirka 900.000 kronor, per startup. Det enda kruxet är att avkastningen delas mellan alla affärsänglar om investeringen faller väl ut. Detta är för att Atomico vill uppmuntra till samarbete mellan affärsänglarna.

De första tolv affärsänglarna som antagits till programmet består bland annat av två välkända svenska namn.

Det är fintech-profilen Tuva Palm och Kry-grundaren Josefin Landgård som kommer att bli en del av det nya programmet. 

Läs mer