Nya tjänsten stoppar nätbedragarna från att blåsa dig

Kreditz Bedrägerier
Nya tjänsten stoppar nätbedragarna från att blåsa dig

Drömaffären slutade med att både pengar och säljare gick upp i rök.
Men med hjälp av hajpade tjänsten Kreditz hade Emmelie Gustafsson kunnat minimera risken för att bli lurad online.

Förflyttningen från fysisk till digital handel fortsätter med våldsam kraft. Idag beräknas den globala omsättningen på marknadsplatser uppgå till omkring 20 miljarder dollar, enligt beräkningar*.

Och även vi svenskar älskar att shoppa online – både nytt och begagnat. Enligt den senaste upplagan av den årliga rapporten ”Internet och svenskarna” nätshoppar över nio av tio svenskar, och sex av tio säljer saker och tjänster online.

Genererar ett certifikat som visar säljarens trovärdighet

Men ibland blir inte vår köpupplevelse som vi tänkt oss.

Omkring 20% av alla som någon gång handlat på marknadsplatser online har råkat ut för någon form av bedrägeriförsök.
Det är något som den hajpade svenska startupen Kreditz vill ändra på.

Lösningen?

En app som på bara en minut räknar ut ditt ekonomiska betyg och betalningsförmåga, och genererar ett certifikat som du enkelt kan dela med andra inför en affär.

Kolla upp de du handlar av online. Läs mer om Kreditz här!


Roni Zacharion är Kreditz vd och grundare.

Och: Du kan såklart begära samma certifikat av den du tänker köpa något av. Helt utan att varken din eller din potentiella säljares kreditvärdighet påverkas.

”Våra avancerade algoritmer går igenom dina transaktioner de senaste 12 månaderna och generar ett betyg. Självklart delas inga personliga uppgifter, men betyget skapar en trygghet för båda parter inför en eventuell affär”, säger Kreditz grundare och vd Roni Zacharion.

”Det finns ett behov åt båda hållen i en affär”

Dessutom fungerar Kreditz internationellt, och passar bra om man behöver bekräfta sin egen betalningsförmåga om man reser, pluggar eller jobbar i andra länder.

Idén till Kreditz fick Roni Zacharion bland annat när en av hans kompisar blev lurad online.

”Det fick mig att börja fundera. Det borde finnas ett bra sätt att dela sin betalningsförmåga, eller begära ut någon annans, utan att röja känsliga detaljer. Det finns ett behov åt båda hållen”, säger han.

Blev lurad när hon skulle köpa husvagn

En person som tvingats inse behovet av Kreditz den hårda vägen är Emmelie Gustafsson.

För en tid sedan dök möjligheten upp att köpa en efterlängtad husvagn online. Säljaren kändes trovärdig, och svarade snabbt och seriöst på frågorna hon ställde.


Emmelie blev lurad av en nätbedragare.

”Han sa att många var intresserade av husvagnen, så därför skulle jag swisha en handpenning på 10 000 kronor, vilket jag gjorde”, säger Emmelie Gustafsson.

Men sedan försvann säljaren spårlöst under lång tid. När Emmelie till slut fick ny kontakt blev hon hänvisad till en husvagn som hon åkte och tittade på. Problemet? Husvagnen var inte i bruk och säljaren stod inte ens som ägare.

Använd Kreditz innan du skickar pengarna. Läs mer här!

Ingen husvagn och 10 000 upp i rök.

­”Jag kände mig så förbannad och frustrerad över att ha blivit lurad, han kändes så pålitlig. Så här i efterhand skulle jag såklart aldrig ha swishat honom pengar, säger Emmelie Gustafsson.

”Hade inte hamnat i den här situationen med Kreditz”

Hade hon använt sig av Kreditz hade risken för att råka illa ut minimerats.

”Hon hade kunnat skicka ett certifikat via Kreditz som intygar att hon faktiskt har pengarna och hon hade dessutom kunnat begära säljarens identitet och ekonomiska trovärdighet, vilket hade resulterat i att hon inte ens hade påbörjat en affär med honom”, säger Roni Zacharion.

Emmelie Gustafsson kommer att fortsätta handla online. Men med Kreditz som ny följeslagare.

”Hade jag använt mig av Kreditz så hade jag inte hamnat i den här situationen. Jag kommer definitivt använda mig av appen framöver, så att jag kunna fortsätta handla på marknadsplatser.”

Därför är det en bra idé att använda Kreditz – och så funkar det!

Släpp inte in vem som helst i din lägenhet när du ska sälja din soffa, låt inte vem som helst provköra din bil, och hyr inte ut din lägenhet till någon som egentligen inte har möjlighet att betala hyran.

Med Kreditz går det snabbt och enkelt att ta reda på vem du har att göra med på flera olika sätt.

Det finns ett behov av få reda på en persons identitet och betalningsförmåga.

Genom att ladda ner Kreditz app så får du tillgång till flera funktioner som skyddar dig från bedrägerier och vilseledande köpare och säljare. Kreditz använder samma säkerhet för identifiering som världens ledande banker och finansinstitut.

Med Kreditz får du enkelt fram:

  • Identitet

Verifiera din identitet eller ta emot en identitetsverifiering.

  • Score (ekonomiskt betyg)

På mindre än 1 minut kan du lätt få fram ett ekonomiskt betyg mellan 0–10. Betyget är baserad på hur mycket personen tjänar, spenderar och sparar.

  • Betalningsförmåga

Dela din förmåga att betala för en viss summa eller ta reda på en persons betalningsförmåga.

Läs fler artiklar
LÄS MER