Europas tyngsta techbolag allierar sig i nystartad lobbyorganisation

Spotify King EU-kommissionen
Europas tyngsta techbolag allierar sig i nystartad lobbyorganisation

T.v. Niklas Zennström, t.h.u. Sebastian Knutsson, King, t.h.n. Martin Lorentzon, Spotify

Jonas de Lange

Reporter

Nu går de europeiska tungviktarna ihop för att påverka politiken. Tillsammans startar de European Tech Alliance.

Svenska bolag är såklart välrepresenterade i den nya alliansen. Bland annat är Spotify, Klarna och King med. Högsta hönset i organisationen är Skype-grundaren Niklas Zennström.

“Vi har skapat en allians för att dela med oss av våra gemensamma erfarenheter till politiker och utmana föreställningar om Europa, teknologi och internet”, säger han i ett pressmeddelande från organisationen.

Organisationen säger sig vilja jobba tätt med EU-institutionerna och ställer sig till exempel bakom EU-kommissionens förslag om en enad europeisk digital marknad.

Föga förvånande välkomnas också initiativet av Andrus Ansip, vicepresident för EU-kommissionen och ansvarig för den digitala strategin.

“Jag är jätteglad för att bolagen har slagit sig samman och öppnar en ny kommunikationskanal till EU-politikerna. Deras erfarenheter kommer att vara en viktigt del när vi skapar vår digitala strategi framöver”, säger han i pressmeddelandet.

Finansbranschen och telekomindustrin, som inte sällan har helt andra intressen än startups, bedriver sedan tidigare storskalig lobbyism i Washington och Bryssel. Bildandet av en lobbygrupp för techbolag innebär att startupindustrin nu får en mer enad röst och kan svara med samma kort.

Läs fler artiklar
LÄS MER