Klart: Snart blir det lika billigt att surfa på semestern som hemma

Nätneutralitet EU Roaming
Klart: Snart blir det lika billigt att surfa på semestern som hemma

Jonas de Lange

Reporter

I framtiden blir roamingkostnader bara en läskig historia föräldrar berättar för sina tonårsbarn, i alla fall inom EU.

I alla år sedan smartphonen kom har man fått stänga av datatrafiken utomlands för att kostnaderna inte ska sticka iväg. Nu har EU-kommissionen, Europaparlamentet och unionens medlemsstater kommit överens att roamingkostnaderna ska bort.

Redan nästa år ska man bara behöva betala sin vanliga avgift plus några få eurocent för telefonsamtal, sms och datatrafik utomlands.

Med andra ord kommer det att bli lika billigt att surfa på solsemestern som på t-banan hem från jobbet. Det är goda nyheter, inte bara för konsumenter, utan även för alla bolag vars tjänst är beroende av att användaren är uppkopplad. Det gäller till exempel Spotify, Uber och Tripadvisor.

I samband med beslutet har det också blivit klart att nätneutralitet blir EU-standard.

Nätneutralitet är frågan om huruvida särskilt datatunga bolag, som till exempel videostreamingtjänster, ska få möjlighet att köpa tillgång till en egen gräddfil.

Det skulle potentiellt kunna äventyra mindre bolags möjlighet att utmana techgiganter som Google och Facebook, eftersom småföretag inte har råd att köpa in sig i den snabba filen och måste i ligga i snigelfart med alla andra bolag.

EU:s parter röstade på tisdagen för nätneutralitet, vilket på rak arm låter som ett stopp för storbolagens gräddfil.

Kritiker menar adock tt förslaget är för lamt och innehåller för många undantag. Enligt kritikerna, däribland svenska Piratpartiet, kommer stora bredbandsoperatörer att kunna ge till exempel streamingtjänster orättvisa fördelar.

Det återstår att se hur reglerna kommer att implementeras och vilken effekt de får.

Genrebild hämtad från Mostphotos.

Läs fler artiklar
LÄS MER