Meerkat – en direktsänd cirkus från Twitter

Meerkat – en direktsänd cirkus från Twitter

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Videotjänsten Meerkat grundades, fick över 100.000 användare och hamnade i bråk med plattformen Twitter – allt på mindre än tre veckor.

Meerkat har hamnat i bråk med sin viktigaste partner – det sociala mediet Twitter. Tjänsten stängdes ned under den pågående teknikmässan South by Southwest i Austin – vilket har lett till en rejäl debatt i techvärlden.

För den som inte är bekant med Meerkat – vilket är förståeligt med tanke på att tjänsten bara är en vecka äldre än vad Breakit är – så fungerar tjänsten såhär:

Meerkats app låter användarna skicka ut direktsänd video till sina följare på Twitter. På South by Southwest användes den bland annat till att skicka ut videolänkar från paneldebatter och seminarier.

Men den nya tjänsten har inte direkt mötts med pukor och trumpeter av mikrobloggen Twitter, som själv har investerat i den konkurrerande videotjänsten Periscope. Twitter stängde därför i fredags av Meerkat från plattformen – ett beslut som nu lett till en bredare debatt kring större bolags behandling av mindre rivaler. 

Men David mot Goliat-situationen har knappast varit negativ för Meerkat hittills. Publiciteten i samband med bråket fick användandet att öka minst 30 procent, vilket får betecknas som en stor framgång för startup-bolaget som är på väg att ta in riskkapital.

Meerkat grundades av den 27-årige före detta israeliska arkitektstudenten Ben Rubin i San Fransisco. Hittills har bolaget tagit in motsvarande 36 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från investerarna Dream IT Ventures Entree Capital.

Appen verkar för övrigt vara intressant även för de stora spelarna. Nedan är en tweet där Spotify-grundaren Daniel Ek har dragit igång en egen liten sändning – med Facebook-grundaren Mark Zuckerberg som en av 19 tittare.

Vad som ska hända härnäst för Meerkat återstår att se. Men faktumet att techsajterna skriver om tjänsten, att användarbasen ökar snabbt och att techprofiler själva använder tjänsten är en bra start.

Och så sent som igår kunde appen med glädje rapportera att de återigen var up and running.

På Twitter.

Breakit/Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER