Royal Designs vd nekar: "Vi har inte ingått i något prissamarbete"

Royal DesignLänna Möblere-handel

Magnus Pettersson, vd på Royal Design. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Konkurrensverket genomförde i slutet av maj i år en gryningsräd mot tre svenska e-handlare som säljer designmöbler.

Anledningen är att Royal Design, Länna Möbler och Artilleriet misstänks ha samarbetat med varandra kring prissättningen på vissa produkter. Anklagelser som enligt Konkurrensverket styrks av mejlkonversationer mellan vissa av aktörerna.

Royal Designs vd Magnus Pettersson hävdar däremot att de på inga vis är inblandade i något samarbete.

"Allt bygger på ett mejl som en anställd på Artilleriet skickat till en anställd på vårt bolag Rum21 och föreslagit ett prissamarbete. Vi har inte ingått i något prissamarbete och som jag uppfattade hittade Konkurrensverket inget hos oss", säger han och tillägger:

"Det var inte på grund av något Konkurrensverket hittade hos oss som gjort att de tagit in fler företag i utredningen".

Han berättar att Royal Designs prissättning styrs av robotar sedan flera år tillbaka. Det ska enligt honom göra det omöjligt att ha den här typen av prissamarbeten som Konkurrensverket utreder.

Han ifrågasätter även också agerandet från myndigheten.

"Det är intressant att Konkurrensverket gör en så stor insats med så många människor baserat på ett så litet case. Jag menar, det måste ju finnas en uppsjö av andra case att reda ut som är intressantare än hos två små handlare som säljer ett antal stolar av ett fabrikat, värdet är ändå ganska begränsat".

I värsta fall kan böterna bli 10 procent av omsättningen – det är inget du oroar dig för?

"Nej, jag har betydligt värre huvudvärkar som att till exempel hantera GDPR-problematiken."

Artilleriets vd Christian Duivenvoorden bekräftar att de också har haft påhälsning från myndigheten. Han hänvisar till deras jurist för vidare frågor.

“Vi kan bekräfta att Konkurrensverket har genomfört en gryningsräd hos oss den 29 maj 2018. Vi samarbetar fullt ut med Konkurrensverket i deras utredning, men i övrigt har vi inga kommentarer”, säger han.

Breakit har också sökt Länna Möblers vd Dan Gustafsson utan resultat.

Läs mer