Daniel Ek och Cristina Stenbeck: OS i Sverige är en unik möjlighet

Spotify Sverige Sport
Daniel Ek och Cristina Stenbeck: OS i Sverige är en unik möjlighet

Daniel Ek, Natalia Brzezinksi och Cristina Stenbeck vill ha vinter-OS i Sverige. I bakgrunden svenska skidstjärnan Charlotte Kalla. Montage av Breakit. Foto: TT.

Tobias Blixt

Reporter

Elva näringslivsprofiler har skrivit under ett gemensamt upprop för att få OS till Stockholm 2026.

Spotifys grundare Daniel Ek, företagsledaren Cristina Stenbeck, Brilliant Minds vd Natalia Brezezinski och hotellmagnaten Petter Stordalen anser att Sverige bör arrangera vinter-OS 2026. Tillsammans med sju andra näringslivsprofiler har de skrivit under en debattartikel på DN Debatt.

Deras gemensamma åsikt: Sverige måste ta tillvara på den utvecklingspotential som vinterspelen erbjuder eftersom det skulle öka "Sveriges långsiktiga konkurrenskraft". 

Fem stora fördelar som vinter-OS och Paralympics skulle innebära för Sverige spaltas upp. De nya anläggningar som skulle byggas inför tävlingarna är en viktig investering i ungdomar, det stärker Sveriges varumärke, ger en viktig skjuts till en redan stark besöksnäring och ett vinter-OS “kan skapa positiva ringar på vattnet för företagens internationella affärer.”

Ett OS skulle också kunna vara viktigt för att minska utanförskap och segregation, menar de.

"Det finns ingen mirakelkur för de problem som segregationen och utanförskapet medför. Däremot vet vi att idrotten spelar en viktig roll som plattform för framgångsrik integration. Näringslivet kan och vill spela en större roll i detta avseende".

Även hållbarhetsfrågan lyfts i debattartikeln. 

"Genom att genomföra arrangemanget inom ramen för i stort sett redan befintlig infrastruktur kan vår profil inom hållbarhet stärkas ytterligare".

De nämner också riskerna som funnits med en dyr nota som får plockas upp av skattebetalarna. Ett nytt finansieringsupplägg minskar dock de riskerna.

Läs fler artiklar
LÄS MER