Optimizer Foundation investerar i socialt entreprenörskap i Östafrika

Optimizer Invest Arifu
Optimizer Foundation investerar i socialt entreprenörskap i Östafrika

Optimizer Foundations styrelseordförande Helena Riese Harstad. Foto: Press och Istock.

Sara Lindmark

Reporter

Bettingmogulernas stiftelse investerar i två bolag i östra Afrika. Ett av dem säljer mensskydd och hygienartiklar via en e-handelsplattform. Det ska underlätta för flickor att gå i skolan alla veckor om året.

Optimizer Foundation lanserades i maj förra året. Målet är att stiftelsen ska fokusera på hälsa och utbildning för barn och unga vuxna, i främst Indien och Östafrika.

Pengarna kommer från Optimizer Invest – investmentbolaget som är ett av Sveriges mest framgångsrika inom spel och betting. En av dess grundare är miljardären Henrik Ekdahl Persson. I augusti i år sålde Optimizer aktier i affiliatebolaget Catena Media för en halv miljard. 

Nu har stiftelsen Optimizer Foundation gjort två investeringar i projekt i östra Afrika, skriver DN. Den första investeringen på 1,3 miljoner handlar om det rwandiska bolaget Kasha, som säljer hygienartiklar, mensskydd och preventivmedel via en sms-baserad plattform till billigare priser. Bolaget finns i Rwanda och Kenya.

Enligt DN stannar 30 procent av skolflickorna i Afrika hemma när de har mens, eftersom de inte har råd att köpa bindor. Det här problemet vill alltså Kasha hjälpa till att lösa.

“I dag är kvinnor tvingade att betala dyra pengar för preventivmedel, HIV-test och mensskydd. Det finns ett stigma att inhandla de här produkterna. Kopplat med det höga priset resulterar det i att många tjejer stannar hemma från skolan när de har mens och att kvinnor inte skyddar sig när de har sex”, säger Helena Riese Harstad, styrelseordförande för Optimizer Foundation, till DN.

Optimizer Foundation gör även en följdinvestering på 900.000 kronor i det kenyanska bolaget Arifu. Förra året investerades samma summa. Appen fungerar som Apples röstassistent Siri, men kräver varken internetuppkoppling eller en smartphone. Användarna skickar ett sms innehållandes ett nyckelord till ett landspecifikt kortnummer. Baserat på frågor och svar slussas man vidare till relevant information om allt från hur man öppnar ett bankkonto till hur man effektiviserar sin odling, skriver DN.

“Vårt mål är att bredda utbildningsmiljön. Appen gör det möjligt för människor som saknar tillgång till internet att få information om hur de går tillväga för att söka en utbildning eller ett jobb. Det kan till exempel vara gravida mödrar som söker information om näring eller vård, säger Craig Heintzman, grundare och vd för Arifu, till DN.

Stiftelsen ska göra långsiktiga investeringar på upp till sju år i bolag. Eventuell avkastning på kapital, liksom återbetalning av lån, kommer att återinvesteras i en ny social organisation.

Läs fler artiklar
LÄS MER