Sågar spellistorna – uppmanar till artist-uppror mot Spotify

Spotify Apple Apple Music
Sågar spellistorna – uppmanar till artist-uppror mot Spotify

Jonas de Lange

Reporter

"En jakt på hits."

Musiktjänster som Spotify och Apple music tar en allt större bit av den globala musikbranschens intäktskaka – och den kanske allra viktigaste platsen i streamingtjänsterna finns idag i deras kurerade spellistor. Där får artister möjligheten att snabbt exponeras för miljontals lyssnare, utan någon egen marknadsföring.

Redan för ett år sedan rapporterade Breakit om hur de stora skivbolagen höll ett fast grepp om de främsta spellistorna för att få sina låtar spelade.

Nu kommer en motreaktion mot spellistorna, med en svensk avsändare.

Record Union – ett bolag som hjälper oberoende artister att nå ut i spelliste-djungeln – har nu författat ett öppet brev till streamingjättarna. Anledningen är att oberoende artister, det vill säga de som inte har skivkontrakt med Universal, Sony eller Warner, har en mindre intäktsandel i den digitala musikvärlden än i den fysiska, enligt bolaget.

I en undersökning* som Record Union har låtit göra uppger 69 procent av independentartisterna att dagens
spellistekultur gynnar så kallad mainstreammusik.

“För att det musikaliska uttrycket ska kunna utvecklas på bästa möjliga sätt krävs att rådande musikklimat konstant utmanas. Vår uppfattning är att detta görs bäst av independentartister, vars kreativa frihet inte inskränks av majorbolagens avkastningskrav och jakt på 'hits'. De kan istället fokusera på sin inre kreativa vision och svarar oftast mot sig själva”, säger Johan Svanberg, vd på Record Union, i ett pressmeddelande.

Ambitionen är att få artisterna själva att skriva under det öppna brevet, där man också begär en egen “independent”-tagg i musiktjänsterna, så att det blir tydligt för konsumenter om en artist har koppling till ett stort skivbolag eller inte.

“Det faktum att artister idag värderar playlistfeatures mer än att bli backade av ett stort skivbolag säger en del om hur maktbalansen i musikindustrin har skiftat och hur Spotify och de andra streamingtjänsterna har blivit vår tids gatekeepers för independentartister”, säger Johan Svanberg.

Det bör understrykas att det naturligtvis ligger i Record unions intresse att spellistorna öppnas upp mer eftersom bolagets affärsmodell bygger på att få in oberoende artister på just dessa spellistor.

Fotnot: Undersökningen genomfördes under oktober månad och 1191 av Record Unions kunder, som släppt minst en singel med bolaget, deltog.

Läs fler artiklar
LÄS MER