Sök

Airbnb till börsen – han ska lotsa bolaget

Airbnb

T.h: Dave Stephenson, tillträdande global chef för finansiell planering på Airbnb. Foto: press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Ett av delningsekonomins flaggskepp kan hamna på börsen redan nästa år.

“Delningsekonomi” har varit ett av de största modeorden i techsektorn det senaste decenniet. Ett av bolagen som lyckats bäst med att få privatpersoner att dela saker med varandra är Airbnb – bolaget som vill göra varenda innerstadsetta till ett slags minihotell.

Bolaget har helt enkelt skapat en plattform där privatpersoner kan hyra ut sina egna lägenheter under perioder när de inte använder dem och på så sätt dra in extra pengar.

Enligt uppgift omsatte bolaget över 25 miljarder kronor förra året och driver sin verksamhet på alla kontinenter.

Nu rapporterar sajten Techcrunch att Airbnb påbörjat förberedelserna för en börsnotering i USA. Enligt sajten har Airbnb pekat ut Amazon-toppen Dave Stephenson för att leda processen. Han får den maffiga titeln "global chef för finansiell planering och analys".

Om allt går enligt plan kommer grundarna att kunna ringa i börsklockan redan under nästa år.

Senast Airbnb tog in kapital gjordes det till en värdering på 31 miljarder dollar – motsvarande 282 miljarder kronor.

En intressant detalj i sammanhanget är de stora, redan noterade, techjättarnas utveckling. Samtidigt som Airbnb smider börsplaner har både Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Googles moderbolag Alphabet rasat på börsen den senaste tiden. På tre månader har flera av bolagens aktiekurser minskat med över 20 procent.

Läs mer