Finansinspektionen ger Alma bolån grönt ljus

Alma Bolån Bolån Finansinspektionen
Finansinspektionen ger Alma bolån grönt ljus

Grundarna av Alma Bolån. Foto: Press / Istock

Tobias Blixt

Reporter

Alma Bolån har fått sitt efterlängtade godkännande.

När vi först rapporterade om Alma i våras var planen att bolagets låneverksamhet skulle vara igång under hösten. En förhoppning som låg kvar när vi rapporterade att Alma tagit in intresseanmälningar för 1 miljard kronor i augusti.

Nu har bolåneutmanaren fått det tillstånd som krävs för att få bedriva låneverksamhet.

“Detta är såklart mycket glädjande och en viktig milstolpe i bolagets utveckling. Utan tillstånd har man ingen affär”, säger bolagets vd och grundare Dan-Alp Lindberg.

Precis som för konkurrenten Enkla har processen dragit ut på tiden. I Enklas fall rör det sig om problem rörande finansieringen av deras bolån.

“Från början var det tänkt att vi skulle vara igång under hösten. Det är bara fakta att vi precis fick tillståndet, men vi får ta nya tag nu i samband med tillståndet och kämpa på för att komma igång så snart som möjligt.”

“Det måste göras ordentligt och då får det ta tid. Istället för att lova saker man kanske inte kan hålla sen.”

Nu fortsätter deras arbete med att säkra finansieringen av lånen – för att låna ut pengar till bostadsköpare krävs trots allt kapital.

Dan-Alp Lindberg vill inte säga hur det arbetet går eller exakt hur finansieringen ska gå till. Men han säger att de samarbetar med en partner för att skapa stabilitet.

"Vi har ett i vårt tycke bra upplägg för hur vi ska finansiera de här bolånen. Nu när vi har tillstånd blir det aktuellt att gå ut och kontakta institutionella investerare.”

Det är endast ett fåtal av de nya bolåneutmanarna som har lyckats komma igång med sin verksamhet hittills. Aktörer som Hypoteket och Stabelo har börjat låna ut pengar, men för andra har det av olika anledningar tagit längre tid.

Hur det går för de olika aktörerna kan du läsa mer om i vår stora sammanställning.

Läs fler artiklar
LÄS MER