Sök

Notan för Klarnas expansion – resultatet rasar till nära noll

Klarna

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Nya rapporten avslöjar ökade kreditförluster.
Samtidigt rasar Klarnas lönsamhet.

Betallösningsbolaget Klarna har tidigare flaggat för en enorm anställningsoffensiv. Målet är att anställda 1.000 personer, på ett år, för att växa ännu snabbare. Samtidigt investerar bolaget tungt i sin nya ekonomiapp, samt i utrullningen av ett eget betalkort.

Satsningarna slår nu hårt mot lönsamheten.

I en kvartalsrapport som Klarna publicerade under fredagen, men som gick under radarn förutom form av en notis på Di.se under kvällen, framgår det att rörelseresultatet för året hittills (januari - september) landar på 113,4 miljoner kronor.

Motsvarande siffra förra året var nästan en halv miljard. Det innebär att tre fjärdedelar av vinsten har utraderats.

"Det är helt enligt plan", uppger bolagets kommunikationschef Aoife Houlihan för Dagens Industri.

Klarna har enligt henne fattat ett strategiskt beslut i början av 2018, som handlar om att prioritera tillväxt före lönsamhet.

Det tycks slå extra hårt under årets tredje kvartal. För det första halvåret 2018 rapporterade Klarna ett rörelseresultat på 111,6 miljoner kronor. När ytterligare tre månader gått är siffran uppe i 113,4 miljoner kronor. Det innebär att rörelseresultatet för det tredje kvartalet är nära noll, blott 1,8 miljoner kronor.

"De totala rörelsekostnaderna ökade på grund av en kontinuerlig acceleration av strategiska investeringar", skriver Klarna i rapporten.  

Vidare framgår att kreditförlusterna, alltså kostnaden som Klarna tar för kunder som shoppar loss utan att någonsin betala notan, nästan har fördubblats. För årets första nio månader uppgår kreditförlusterna till 577,8 miljoner kronor, att jämföra med 296,6 miljoner motsvarande period i fjol.

På intäktssidan ser det ljusare ut. Klarnas tillväxt landar på 36 procent. Totalt hade Klarna intäkter på 4,3 miljarder under de tre första kvartalen i år.

Bolaget nämner Tyskland och Storbritannien som ljuspunkter. Noterbart är att rapporten inte innehåller några sådana formuleringar om USA, jättemarknaden där Klarna har satsat stora pengar på att slå sig in.

Nyligen intervjuade vi Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski i vår podd Breakit Daily. Då sade han att USA-satsningen skulle börja ge ordentlig utdelning inom sex till nio månader.

Lyssna på hela intervjun nedan, där Sebastian också avslöjar ledarskapsknepet som räddade klarna från att bli ett stelt, tråkigt storbolag.

 

Läs mer