Krisen växer i Starbreeze – flaggar för förlust och sparpaket

Starbreeze
Krisen växer i Starbreeze – flaggar för förlust och sparpaket

Starbreezes avgående finanschef Sebastian Ahlskog. Foto: Press.

Finwire / Breakit

”Vi har påbörjat en översyn av kostnaderna".

Spelutvecklingsbolaget Starbreeze ska utvärdera kostnadsnivån och tänker "fokusera på kärnverksamheten". Prognosen om positivt ebitda-resultat bibehålls för det fjärde kvartalet, men nu guidas det för röda siffror under 2019. Det framgår av ett pressmeddelande.

Vidare uppger avgående bolagets finanschef Sebastian Ahlskog att den initiala spelförsäljningen av Overkill's The Walking Dead är lägre än väntat.

Detta då den förväntade försäljningsandelen av länder med lägre pris som Kina och Ryssland är högre än väntat.

Beskedet fick aktien att rasa med över 20 procent på Stockholmsbörsen när handeln startade på fredagsmorgonen. Vid 09.20 hade aktien återhämtat sig något och var ned dryga 15 procent.

Samtidigt pekar bolaget på att man har aktiva spelare (concurrent players), vilket är viktigt för att kunna arbeta på ett Games as a Service-koncept för spelet, spelvärldens motsvarighet till Software as a Service (SaaS).

En licensavgift om 10 miljoner dollar från 505 Games kring konsolversionen av Overkill’s The Walking Dead (OTWD) kommer inte att redovisas som intäkter förrän slutet av det nuvarande kvartalet, vilket kommer få en negativ påverkan på vinsten i det fjärde kvartalet.

Trots detta bibehålls målet om positivt ebitda-resultat i det fjärde kvartalet.

Spelbolaget har även påbörjat en översyn av kostnaderna.

”Vi har påbörjat en översyn av kostnaderna för att de bättre ska matcha de intäkter vi har. Vi har initierat ett program för detta, samtidigt som vi förstås också håller noggrann uppsikt över hur intäkterna utvecklas. Vi ska fokusera på vår kärnverksamhet och säkerställa leveransen av bolagets viktiga spel”, säger Sebastian Ahlskog, CFO på Starbreeze.

Läs fler artiklar
LÄS MER