Ny finansiell kris i Urb-it – kassan på väg att ta slut

Urb-it
Ny finansiell kris i Urb-it – kassan på väg att ta slut

Lage Jonason.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Storägaren Lage Jonasson kan tvingas gå in med mer pengar.

Vi berättade redan i början av 2015 om ett nytt hemligt logistikföretag med fokus på e-handel – Urb-it.

Bolaget låter vem som helst extraknäcka som bud. Genom en egen app kan användare be om att få varor skickade till sig. Sedan plockar en frilansare upp paketet och tar med det till användaren inom några timmar eller vid en avtalad tid. 

Leveranstjänsten, med sina storslagna visioner, har tagit in mångmiljoner i flera rundor. Bolaget har samtidigt visat stora förluster och haft svårt att få affärerna att flyga.

Nu är tiden är på väg att rinna ut för det pressade First North-bolaget. Bolaget som levererar e-handlade produkter från butik till konsumenter genom så kallade urbers, redovisar ett nettoresultat för det tredje kvartalet 2018 på minus 15,1 miljoner kronor (minus 28,1 miljoner kronor).

Samtidigt hade bolaget bara 2,3 miljoner kronor i kassan i slutet av september då det tredje kvartalet avslutades. Om förlusterna fortsatt i samma takt efter att kvartalet stängde innebär det att kassan i praktiken redan nu är tom. 

När Breakit når Urb-it:s storägare och styrelseordförande Lage Jonason vill han inte svara på några frågor om bolaget utan hänvisar till vd:n Kevin Kviblad. 

"I kassan har vi tillräckligt för att klara oss ett tag till", säger Kevin Kviblad men vill inte uppge exakt hur länge pengarna räcker.

Redan sedan tidigare har Lage Jonason lånat ut nästan 14 miljoner kronor privat till bolaget och frågan är om han inte nu tvingas hosta upp nya friska miljoner för att säkra verksamhetens finansiering. I kvartalsrapporten står det svart på vitt: 

"Fram till dess att bolaget upp visar vinst är verksamheten dock fortsatt beroende av tillskott av likvida medel".

Och vd Kevin Kviblad vågar inte lova vinst i närtid:

"Vår målsättning är att visa svarta siffror i december 2019".

Omsättningen i kvartalet blev bara 250.000 kronor (188.276 kronor). 

Läs fler artiklar
LÄS MER