Holstein gör debut som skådis – hoppas på fler roller

Starflow
Holstein gör debut som skådis – hoppas på fler roller

Johan Staël von Holstein debuterar som skådis i radiodramat Kraschen. Foto: Press samt TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Internetveteranen spelar med i Sveriges Radios dramakomedi om IT-kraschen.

Entreprenör, debattör, riskkapitalist – och nu också skådespelare. Johan Staël von Holstein har många strängar på sin lyra. I morgon gör han debut som radioskådespelare.

“Det ska bli kul att höra, jag har ingen aning om hur slutresultatet blev. Men det bjuder jag på”, säger Johan Staël von Holstein när Breakit når honom på telefon i Kapstaden där han deltar i en konferens.

Det är i den nyskrivna pjäsen “Kraschen” som han ska medverka. “Kraschen” är en dramakomediserie om den galna och smått hysteriska tiden runt millenieskiftet då IT-bubblan pumpades upp i Sverige, med Stockholm och Stureplan som epicentrum.

“Inför skapandet av serien träffade vi de som var med runt Stureplan när det begav sig. Alla pratade om hur fantastisk den här tiden var. De var pionjärer, alla var unga, baren var fri, kurvorna pekade uppåt i den nya ekonomin. Det är intressant att försöka gå tillbaka till den känslan i dag då många frågar sig om det här med internet verkligen blev så bra – för demokratin, relationerna och mänskligheten”, förklarar regissören Malin Axelsson.

Johan Staël von Holstein var en av IT-erans verkliga förgrundsgestalter, bland annat som grundare av internetkonsultbolaget Icon Medialab. Men i radioserien kommer han inte spela sig själv utan – bartender:

“Det är ingen stor roll men de ville att jag skulle snacka lite och servera en av huvudpersonerna. Jag improviserade också lite grann, vi får se hur det blir”, säger Johan Stael von Holstëin.

Är det här början på en ny karriär?

"Ja vi får väl se. Det vore ju kul om det kan bli några fler roller".

Vad minns du själv bäst från den här perioden?

“Det var en fantastisk tid och helt epokgörande. För Sverige satte det igång en rörelse som blivit extremt framgångsrik för hela nationen, tyvärr gick det inte lika bra för mig”.

Hur menar du då?

“Jag hade gärna dragit in lite mer pengar, nu blev det ingenting till slut”, säger Johan Staël von Holstein med ett skratt.

Men Johan Staël von Holstein vore inte Johan Staël von Holstein om han inte hade ett nytt epokgörande bolagsbygge på gång. Denna gång heter bolaget Starflow.

“Det kommer bli Sveriges nästa stora IT-export. Vi talar om både en gamechanger och worldsaver”, säger han.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER