Tre techkändisar på tre minuter – häng med på speed-dejt-runda

Urb-it Fyndiq Lundells vecka
Tre techkändisar på tre minuter – häng med på speed-dejt-runda

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell speed-dejtar längs Kungsgatan. Och får bekräftelse på att det var rätt att lägga pengar på att sitta i city.

När vi startade Breakit snålade vi på allt utom en sak – läget. Vi skulle sitta inne i city och inte i något kontorshotell ute i förorten. Det handlade inte om bekvämlighet eller närhet till Stockholms bästa lunchrestauranger. Nej, det var faktiskt en ren överlevnadsfråga. Jag är nämligen övertygad om att personliga relationer i långa loppet är avgörande för ett framgångsrikt nyhetsarbete. Därför vill jag att min redaktion träffar så många människor som möjligt – och det gör du enklast om du sitter i city.

Ta bara min raska promenad från redaktionen i riktning mot Hötorget i veckan. Jag hade knappt hunnit utanför porten innan jag sprang på en av Stockholms tyngsta techinvesterare Martin Wattin (Fishbrain, Acast, Truecaller med flera). Jag slog följe med honom några hundra meter. På den korta sträckan snappade jag upp att han också investerat pengar i Sveriges just nu mest hajpade bolag Voi och blivit tennisfrälst.

Det räckte inte riktigt till en artikel den här gången, men innan våra vägar skildes mötte vi som hastigast Klarnas gamla Sverige-chef Martin Tivéus.

Det kändes i det läget däremot inte klockrent att fråga Tivéus om den påstådda schismen som skulle ligga bakom hans avhopp från Klarna. Det får bli vid ett annat tillfälle!

Knappa minuten efter att jag sagt hej då till Martin Wattin dök nästa techprofil upp vid min sida – bolåneuppstickaren Enklas grundare Alexander Widegren.

Den alltid lika entusiastiske Alexander berättade att han snart hade heta nyheter att leverera. Kunde det möjligen vara den där miljarden som Enkla försökt ragga hem från investerarna det senaste året?

Jag hade inte tid att pressa honom närmare. Ett inköp av 50-årspresent till min fru (Martin Wattin vet vad jag köpte) låg högre upp på priolistan denna gång. Nästa vecka är vikt för att fira henne med en resa – men veckan därpå lovar jag att vara tillbaka med fler spaningar från city.

Trevlig helg!

Veckans optimist: Fredrik Norberg. Jag har tidigare uttryckt tvivel kring om e-handelsplattformen Fyndiq verkligen ska lyckas hitta någon ny ägare. Men när jag träffade Fyndiq-chefen Fredrik Norberg häromdagen var han så övertygad om en affär att jag nu är benägen att tänka om. Fyndiq är ju sedan några månader tillbaka till salu och prislappen ligger på 400 miljoner kronor. Fredrik räknar med att affären är klar i början av nästa år. Vi får se om han får rätt.

Veckans debut: Johan Staël von Holstein. IT-veteranen som tycks ha åtminstone nio liv gör debut som skådis i veckan. Han spelar bartender i en dramakomedi om IT-kraschen som Sveriges Radio gjort. Det ska bli spännande att lyssna på – även om jag tror att Johan gjort ännu bättre ifrån sig om han helt enkelt fått spela sig själv. Hans liv är verkligen som en film.

Veckans nyfrälsta: Camilla Björkman. Efter några intensiva dygn i Berlin hos några av Europas tyngsta mediehus är min affärspartner i princip övertygad om att Breakit ska börja låsa in redaktionellt material. Jag är fortfarande inte lika övertygad men har börjat vackla. Vad tycker ni som läser?

Veckans “vad-var-det-jag-sa”: Urb-it. Ordföranden och storägaren Lage Jonason grymtade en del när jag kallade börsnoteringen av Urb-it för ett “dåligt skämt”. Efter noteringen har aktien gått ner med dryga 90 procent och när vi ringde Lage igår ville han inte uttala sig. Kassan är i princip tom och nu är det sannolikt Lage som återigen får öppna plånboken. Säga vad man vill om den gamle finansräven men i det här fallet har han varit extremt uthållig. Kämpa, Lage!

Veckans hetaste: Voi. Oavsett om gänget bakom sparkcykelbolaget Voi lyckas erövra Europa eller inte så tycker i alla fall jag att det är ett av Sveriges hetaste bolag just nu. Med en halv miljard i kassan och några riktigt vassa investerare i ryggen så finns förutsättningarna att bygga ett riktigt stort bolag.  Jag utvecklar mina tankar i vår podd – lyssna gärna här!

Veckans headhunter: Keith Richman. När jag grävde lite djupare kring Voi hittade jag en rätt kul story. Tydligen var det investmentbolaget Vostok New Ventures styrelseledamot Keith Richman som i praktiken är upphovsman till bolaget. Keith, som bor i Los Angeles, uppmärksammade tidigt trenden med elsparkcyklar och insåg att här fanns ett spännande investeringscase. Vostok New Ventures sökte i sitt nätverk – och hittade Fredrik Hjelm som fick uppdraget att dra igång bolaget. Tveksamt om detta blir den officiella historien om bolagets grundande men det var i alla fall så det gick till.

Veckans PR-kupp: Lime. Den amerikanska jätten Lime aviserade på fredagseftermiddagen att de etablerar sig i Stockholm. I pressmeddelandet har de lyckats få Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) att posera på en av Limes sparkcyklar. Lite udda agerande av Daniel Helldén men säkert bra för Lime.  

 

Läs fler artiklar
LÄS MER