Bill Gates älskar serien Silicon Valley – men har ett klagomål

Microsoft Silicon valley tv-serier
Bill Gates älskar serien Silicon Valley – men har ett klagomål

Silicon Valley/Bill Gates. Foto: HBO/AP Photo/Markus Schreiber.

Towe Boström

Reporter

Miljardären ger tummen upp för serien Silicon Valley – men är inte förtjust i hur den fiktiva Microsoft-kopian Hooli framställs.

Tv-serien Silicon Valley gjorde snabb succé med sin humoristiska gestaltning av livet i det amerikanska startupmeckat.

I centrum står bolaget Pied Piper, med den neurotiske grundaren Richard Hendricks och hans entourage. I säsong efter säsong får vi följa gängets kamp med att bygga sin startup, resa pengar och slåss mot storbolag.

Miljardären, tillika Microsoft-grundaren, Bill Gates tillhör skaran som fastnat framför tv-skärmen. Under rubriken “Vill du förstå Silicon Valley, titta på Silicon Valley” berömmer Gates serien och menar att den är en parodi som fångar många sanningar.

Han berättar att han känner igen större delen av personlighetstyperna i serien. 

"Själv identifierar jag mig mest med grundaren Richard som är en bra programmerare men måste lära sig några hårda läxor om att leda människor", skriver Bill Gates. 

 

Han berättar att han har kompisar i Silicon Valley som vägrar titta på serien. 

“Jag säger alltid åt dem att de borde kolla för de driver inte mer med oss än vi förtjänar”.

I serien hittar vi den fiktiva techjätten Hooli, som Gates konstaterar påminner om hans egna Microsoft och Google. 

Här passar han på att  lägga in lite ris bland all ros. Miljardären är inte helt förtjust i att serien framställer mindre bolag som kompetenta, medan större jättar utmålas som inkompetenta.

“Jag är uppenbart partisk men min erfarenhet är att mindre bolag kan vara lika inkompetenta, och större har resurserna att investera i forskning och långsiktighet på ett sätt de mindre inte kan”, skriver Bill Gates.

Han konstaterar vidare att techbolagen förbättrar människors liv med fantastiska lösningar, och att vem som vinner eller förlorar i slutändan är rätt slumpmässigt.

“Någon spikar nästan en idé, men inte riktigt, och deras verksamhet misslyckas. Sedan gör någon annan det lite bättre och de ses genier för resten av deras liv. Serien fångar det perfekt”.

Läs fler artiklar
LÄS MER