Sök

Taylor Swifts "Spotify-krav" i förhandlingarna med Universal Music

Universal Music GroupMusikrättigheterMusik

TT/Jordan Strauss

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Taylor Swift har efter mindre än en månad som kontraktslös skrivit under ett avtal med Universal Music Group.

Det uppger hon på Instagram.

Ett av de viktigaste kraven som superstjärnan hade i förhandlingarna involverade deras ägande i Spotify. Taylor Swift krävde nämligen att skivbolagets artister ska vara med och dela på pengarna om och när Universal säljer sina aktier i bolaget.

"Som en del i mitt nya kontrakt med Universal Music Group bad jag om att all försäljning av deras Spotify-aktier resulterar i en distribuering av pengar till deras artister. Utan återbetalning", skriver hon.

Sedan tidigare har bland andra Sony och Warner Music Group sålt aktier i Spotify. Men de hanterade utbetalningen till artisterna olika. Sony betalade ut artisternas andel utan att ta med eventuella återbetalningskrav från förskottsbetalningar i beräkningen när de delade ut pengarna. Det gjorde däremot Warner, vilket enligt Music Business Worldwide innebar att de behöll en stor del av pengarna själva.

Swift har sedan 2006 varit ansluten till Big Machine. Universal Music Group, som ägs av franska Vivendi, har tecknat avtal med tre riktigt stora globala stjärnor bara i år.

Taylor Swift har sålt totalt 32 miljoner skivor bara i USA, enligt Billboard.
 

Läs mer