Pär-Jörgen Pärson om att lämna Avito: “Kommer att kännas tomt”

Avito Northzone
Pär-Jörgen Pärson om att lämna Avito: “Kommer att kännas tomt”

Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone. Foto: Press

Sara Lindmark

Reporter

Pär-Jörgen Pärson var den som såg till att Northzone klev in som en av de första investerarna i radannonssajten Avito. "Som alltid när det är exit är det många känslor", säger han om affären där riskkapitalbolaget säljer sina aktier.

Natten har innehållit få timmars sömn för Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, som sedan lite mer än två år tillbaka bor i New York.

Fredagens storaffär i Avito offentliggjordes klockan två på natten svensk tid. Northzone säljer sina aktier till ett värde av drygt 1,3 miljarder kronor eller 155 miljoner dollar. Köpare är en annan av Avitos storägare, sydafrikanska Naspers.

“Man är lite mör men också glad. Men som alltid när det är exit är det många känslor. Nu har man nått vägs ände på en sexårig resa och blivit god vän med både entreprenörerna och övriga investerare och jobbat och slitit med många stora frågor. Nu går livet vidare utan oss och det kommer att kännas tomt, absolut,” säger Pär-Jörgen Pärson.

Han lärde känna den ena Avito-grundaren, Jonas Nordlander, redan i början av 2000-talet genom Tradera. Jonas Nordlander var vd för auktionssajten som han även var med och byggde upp, och Pär-Jörgen satt med i styrelsen. 2006 såldes Tradera till Ebay.

“När Jonas slutade ville Ebay givetvis se till att han hade en konkurrensklausul. Men han förhandlade till sig två undantagsländer, Ryssland och Indonesien, för där hade Ebay ingen egen verksamhet. Så han tog han sitt pick och pack och flyttade till Ryssland,” berättar Pär-Jörgen Pärson.

2010 såg han till att Northzone kom in som investerare i Avito. Eftersom han kände Jonas Nordlander sedan tidigare visste han vad teamet gick för. Dessutom hade grundarna tidigt fått med sig jättarna Kinnevik och Vostok Nafta, med stor erfarenhet av att göra affärer i Ryssland.

“Det var två av sakerna vi tog ställning till. Den tredje pucken var affärsmodellen som var väl beprövad men aldrig satts i verket i Ryssland. Om man lyckas skapa likviditet i utbudet av saker som är till salu från olika människor blir det till slut en stark affär", säger Pär-Jörgen Pärson.

Enligt Northzone är Avito är en av de bästa investeringarna som riskkapitalbolaget har gjort på 20 år.

Hur står den sig i förhållande till Spotify?

“Det är ju en bit kvar tills vi eventuellt kliver ur Spotify men i absolut värde är Spotify större. I realiserad avkastning är däremot Avito – om inte den bästa – så den näst bästa investering som vi har gjort. Det är jättekul verkligen.”

Har konkurrensen om Avito varit hård?

“Många har varit intresserade. Med den här typen av tillväxt, lönsamhet, marknadsposition och tillväxtpotential var det här ett favoritbolag bland många kapitalmarknadsspelare, även om det inte är så känt. När Naspers utlyste att de var intresserade av ett större grepp så var det ganska naturligt. De är superexperter på olika tillväxtmarknader så man kan inte tänka sig någon bättre ägare.”

Hur firar ni på Northzone?

“Vi hade en telefonkonferens i går kväll där vi hoppades att det skulle gå i mål. Det blir inga möjligheter att öppna champagne för alla befinner sig på olika bolag och jobbar med att hitta nya spännande investeringar men någon gång ska vi försöka samlas och fira. Det är vi värda tycker jag!”

Läs fler artiklar
LÄS MER