FDA begränsar försäljning av smaksatta e-cigaretter

Juul USA e-cigaretter
FDA begränsar försäljning av smaksatta e-cigaretter

Foto: TT.

Finwire / Breakit

Nya regler från amerikanska läkemedelsmyndigheten sätter ned foten kring de smaksatta e-cigaretterna. I samma veva väljer de också att förbjuda mentolcigaretter.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA går nu från planering till handling och inför begränsningar för försäljning av smaksatta e-cigaretter och inför förbud mot försäljning av mentolcigaretter och andra smaksatta cigarrer. Det meddelade FDA-kommussionären Scott Gottlieb under torsdagen.

Begränsningarna görs i ett försök från myndighetens sida att minska rökning hos ungdomar.

Vad gäller smaksatta e-cigaretter ska produkterna enbart kunna säljas på åldersbegränsade butiker eller i avdelningar i butiker där det är åldersgräns. 

Ett av de populäraste märkena är Juul, som stått för majoriteten av försäljningen bland e-cigaretter den senaste tiden.

De nya reglerna innebär rent praktiskt att smaksatta cigaretter kommer att försvinna från butiker och bensinmackar och enbart tillåta försäljning på omkring 10.000 tobaksaffärer.

FDA-kommissionären Scott Gottlieb träffade i september fem representanter från tobaksindustrin för att adressera problemet med den växande epidemi av unga som använder e-cigaretter. Sedan tidigare har medier skrivit om att myndigheten i mitten av november kommer att lansera en åtgärdsplan som blir avstamp för en serie av nya, kraftfulla steg för att möta och vända den tilltagande trenden av ungdomsberoende.

Läs fler artiklar
LÄS MER