Sök

FDA begränsar försäljning av smaksatta e-cigaretter

JuulUSAe-cigaretter

Foto: TT.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Nya regler från amerikanska läkemedelsmyndigheten sätter ned foten kring de smaksatta e-cigaretterna. I samma veva väljer de också att förbjuda mentolcigaretter.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA går nu från planering till handling och inför begränsningar för försäljning av smaksatta e-cigaretter och inför förbud mot försäljning av mentolcigaretter och andra smaksatta cigarrer. Det meddelade FDA-kommussionären Scott Gottlieb under torsdagen.

Begränsningarna görs i ett försök från myndighetens sida att minska rökning hos ungdomar.

Vad gäller smaksatta e-cigaretter ska produkterna enbart kunna säljas på åldersbegränsade butiker eller i avdelningar i butiker där det är åldersgräns. 

Ett av de populäraste märkena är Juul, som stått för majoriteten av försäljningen bland e-cigaretter den senaste tiden.

De nya reglerna innebär rent praktiskt att smaksatta cigaretter kommer att försvinna från butiker och bensinmackar och enbart tillåta försäljning på omkring 10.000 tobaksaffärer.

FDA-kommissionären Scott Gottlieb träffade i september fem representanter från tobaksindustrin för att adressera problemet med den växande epidemi av unga som använder e-cigaretter. Sedan tidigare har medier skrivit om att myndigheten i mitten av november kommer att lansera en åtgärdsplan som blir avstamp för en serie av nya, kraftfulla steg för att möta och vända den tilltagande trenden av ungdomsberoende.

Läs mer