Blockets nya drag – vill att du klickar hem bilen direkt på nätet

BlocketAnnonseringBilar

Linnéa Aguero. Foto: Blocket/Patrik Lindén

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Vågar svenskarna göra hela bilköpet på nätet?

Kriget om bilköparnas gunst trappas upp – och då gäller det att sticka ut.

Nu hoppas Blocket locka användare genom att lansera en ”köpknapp” i sina bilannonser. Det innebär att du köper bilen direkt på nätet genom att välja mellan olika finansieringsalternativ och därefter verifiera köpet med BankID.

Robin Suwe är affärsområdeschef på Blocket Fordon.

"Allt fler konsumenter förväntar sig att köpet av en vara kan genomföras helt och hållet online. Bilköpet är inget undantag", säger Robin Suwe. 

Satsningen, som rullas ut i ett mindre pilotprojekt med utvalda bilhandlare, genomförs i samarbete med banken DNB. Till grund ligger en undersökning där mer än var fjärde svensk upp till 34 år uppgett att de kan tänka sig att köpa sin bil på det här sättet.

Om svaren stämmer överens med verkligheten återstår att se.

Linnéa Aguero, presschef på Blocket, pekar på att den yngre generationen har en annorlunda inställning till onlineköp jämfört med den äldre.

”Vi kommer att utvärdera piloten och se hur responsen varit. Om bilköparna är intresserade är det självklart en tjänst vi vill lansera”, säger Linnéa Aguero. 

I nuläget är det för tidigt att säga om köpknappen även kommer att gälla begagnade bilar och privatannonser.

Marknaden för bilannonsering är hetare än någonsin, och Blocket utmanas bland annat av Wayke. Plattformen, som säljer begagnade bilar, lanserades för runt ett år sedan och ägs av bilhandlarna själva.

Läs mer