Kinnevik stiger på börsen efter att Avito-klippet räddat utdelningen

Avito Kinnevik
Kinnevik stiger på börsen efter att Avito-klippet räddat utdelningen

Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck. Pressbild

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Stenbecksfärens investmentbolag gick upp med 4 procent i morgonhandeln på Stockholmsbörsen, efter beskedet om att bolaget säljer sina Avito-aktier.

De senaste dagarna har varit en riktig berg och dal-bana för Kinnevik, bolaget som är en av Sveriges tyngsta internetinvesteringar med stora innehav i bland annat Rocket Internet och Zalando.

I onsdags kom det kryptiska beskedet om "otillåtna betalningar" i mobiloperatören Millicom som är Kinneviks största innehav. Senare bekräftade den svenska åklagarmyndigheten att det handlar om misstänkta mutor i Millicoms colombianska samriskbolag.

Om bolaget har betalat ut mutor väntor sannolikt stora böter för Millicom och i förlängningen en tuff finansiell smäll för storägaren Kinnevik. Det har fått placerare på aktiemarknaden att spekulera i att vårens utdelning i det börsnoterade Kinnevik kan ställas in.

På torsdagen skrev analysfirman ABG Sundal Collier följande i ett kundbrev:

"Vi har tidigare varnat för att Kinneviks utdelningskapacitet är låg. Millicom är sannolikt det bolag som ger störst bidrag av kassaflöde till Kinnevik. I och med beskedet om 'felaktiga utbetalningar' ökar riskerna för utdelningen".

Fredagens affär i den ryska Blocket-klonen Avito vänder dock på steken.

Kinnevik gör i affären en nettovinst på 6.649 miljoner kronor. Det innebär också en värdeökning 4.185 miljoner kronor på bolagets innehav i Avito, jämfört med vad som tidigare har redovisats.

Därmed är vårens utdelning sannolikt räddad. Aktiemarknaden tog också emot besked om Avito-försäljningen med öppna armar. Kinnevik-aktien hade vid 10-tiden stigit med 4,3 procent på Stockholmsbörsen.

Läs fler artiklar
LÄS MER