Sök

Succéförfattaren Daniel Pink avslöjar smarta lifehacket som maxar din dag

Karriär

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Vad du gör – och när du gör det – kan vara mer avgörande än du tror.

Börjar du arbetsdagen med att svara på mejl i en timme för att sedan slänga ett öga på sociala medieflödet?

Då kan det hända att du slösar bort den mest produktiva tiden på dagen.

Det menar Daniel Pink, som står bakom flera bästsäljande böcker om motivation. I dagarna var författaren i Stockholm för att berätta om sin bok "När" och hemligheterna bakom perfekt tajming. 

På scenen berättar Daniel Pink bland annat om en dansk studie. Studenterna som skulle göra ett prov var fler än antalet testdatorer vilket ledde till att de gjorde provet vid olika tidpunkter på dagen.

”Forskarna såg att de studenter som gjorde provet på eftermiddagen fick lägre resultat”, berättar Daniel Pink.

Han förklarar att liknande tendenser, där prestationen förändras under dagen, även finns inom företag, domstolar och vård.

”Vår hjärnkapacitet förändras under dagen. Skillnaden mellan toppen och botten kan vara extrem”, säger Daniel Pink som avslöjar att han aldrig går till läkaren på eftermiddagen.

Dina styrkor, din energi och ditt fokus, förändras med andra ord under dagen – och utifrån det kan du anpassa din dag för att bli mer effektiv.

Daniel Pink delar in de olika faserna i peak (topp), trough (lågpunkt) och recovery (återhämtning).

Enligt författaren är ungefär hälften av oss morgonmänniskor, 20 procent kvällsmänniskor och resten någonstans i mitten.

De flesta människor är morgonmänniskor som har sin ”topp” tidigt på morgonen.

”Det är då vi är som mest vaksamma och fokuserade. Då passar analytiskt arbete, rapporter och strategisk planering”.

Därefter kommer dippen mitt på dagen, när vår förmåga dalar, och då passar det bättre att göra mindre krävande och rutinmässiga saker som att svara på mejl.

Är det kört sedan då?

Nej, inte riktigt, under eftermiddagen kommer humöret i regel tillbaka, återhämtningen, och då är du redo för mer kreativa processer.

”Vaksamheten är lägre men humöret är bra. Då passar det att lösa ”insiktsproblem”, utmaningar som inte kan lösas med ren matematik, som kreativa idéer eller brainstorming", säger Daniel Pink.

För kvällsmänniskan innebär det här att ”peaken” kommer betydligt senare.

”Kvällsmänniskor är väldigt annorlunda än de andra, och de har det svårt i den traditionella arbetsvärlden. Kontor som öppnar åtta är mer eller mindre designade för att krossa kvällsmänniskan”, säger Daniel Pink.

Han menar att vi, och de företag vi arbetar för, kan använda den här informationen för att effektivisera arbetet. Som exempel på förändringsområden ger han mötesbokningar - som helt brukar styras av tillgänglighet.  

”Vi tittar inte på vilket typ av möte det är eller om människor behöver vara analytiska, avslappnade eller kreativa. Morgonmänniskor eller kvällsmänniskor? Tänk på hur mycket tid vi spenderar i möten och så finns det inget strategiskt tänkt kring det”.

Daniel Pinks tips

Daniel Pinks "När-formel"

Peak (toppen, fas 1) - Passar för analytisk och strategiskt arbete. 

Trough (fas 2) - Lämpar sig för mer rutinmässiga och administrativa uppgifter som att checka av mailen. 

Recovery (återhämtning, steg 3) – Ett mer avslappnat och kreativt läge som lämpar sig för brainstorming och problem som inte kan lösas med ren matematik. 

Så hittar du energi genom pauser 

Konceptet för sömn och pauser är detsamma. Din prestation förbättras inte av att du tummar på sömnen eller hoppar över pauser för att spara tid – snarare tvärtom.
Här är Daniel Pinks tips för effeketivare pauser:

Res dig från skrivbordet. Du får mer energi om du går utomhus.

Var social och umgås med dina kollegor istället för att vara själv.

Släpp mobil, mail och andra faktorer kopplade till jobbet när du tar en paus.

Planera din pauser under dagen, gärna i ett schema, annars tenderar de inte att bli av.

 

Läs mer