Kursade Kronfönsters vd: "Hur hårt jag än jobbade blev det bara tyngre"

Kronfönster
Kursade Kronfönsters vd: "Hur hårt jag än jobbade blev det bara tyngre"

Carl-Gustaf Svensson. Foto: TT

Towe Boström

Reporter

Han byggde en småländsk tillväxtraket från vardagsrummet och tog in 44 miljoner via crowdfunding – men tvingas nu sätta sitt livsverk i konkurs.
”Mina vänner har förlorat sina jobb", säger grundaren Carl-Gustaf Svensson.

Det var 2005 som Carl-Gustaf Svensson grundade sitt Kronfönster från garaget i Småland. Tio år senare kunde han blicka ut över en koncern med 100 anställda i tre länder.

Tillväxtföretaget har prisats som Gasellföretag hela fem gånger och tagit in 44 miljoner kronor i riskkapital genom crowdfunding på Pepins. 

Men under förra veckan tog sagan slut när företaget begärdes i konkurs.

Kronfönster har angett en kostsam satsning på egentillverkning av fönster i Polen, kombinerat med sämre byggkonjunktur och tuffare konkurrens, som orsaker till konkursen. 

”Det är jättetrist och vi trodde på en helt annat utveckling. Vi trodde att vi skulle kunna fortsätta växa med 30 procent”, säger Kronfönsters grundare Carl-Gustaf Svensson.

Han beskriver den senaste tiden som väldigt tung.

"Jag förbannar mig själv att jag tog mitt företagande så personligt att det gjorde mig sjukskriven."

Enligt Carl-Gustaf Svensson är den enskilt största orsaken till konkursen just Polen-satsningen för några år sedan. Kronfönster öppnade då nya fabriker, och det var i samband med det som crowdfundingen på 35 miljoner kronor genomfördes. Pengarna gick till fastighetsköp, kompletteringar till maskinpark samt uppbyggnad av varulagret.

Men inget gick som förväntat.

”Vi byggde upp detta men volymerna har inte kommit. Vi har sålt 10 procent mot vad vi budgeterade”, berättar Carl-Gustaf Svensson.

Bristande volymer i Polen och ökade inköpspriser i Sverige ledde därefter till en negativ spiral. Carl-Gustaf Svensson menar att problemen började när Kronfönster försökte gå från ett säljande till ett tillverkande företag.

Med backspegeln i handen kan han se att det gick för snabbt och att delar av organisationen inte hängde med.

”Vi har inte riktigt haft kompetensen och kunnandet, framförallt inte i Polen".

Försöken att skala ned, spara och att säga upp personal räckte inte för att rädda företaget.

”Jag har alltid älskat att bygga stort och att se människor och företag utvecklas. Nu hatar jag stort och vill ha allt litet. Jag har jobbat så hårt för att det ska lyfta men hur hårt jag än jobbade blev det bara tyngre. Till slut tappar man gnistan", säger Carl-Gustaf Svensson.

Det är i dagsläget för tidig att sia om vad som kommer att hända med investerarnas pengar. Det är hittills enbart de svenska bolagen som satts i konkurs, vilket lämnar ett polsk samt litauisk bolag kvar. Där finns värden att hämta, enligt grundaren.

”Om det blir pengar kvar till aktieägare vet jag inte. Själv får jag inget, efter senaste emissionen sitter jag på stamaktier och de som investerat på preferensaktier så pengarna går till investerare om det blir något kvar".

Carl-Gustaf Svensson vill inte sia om framtiden just nu.

”Mina vänner har förlorar sina jobb och investerare förlorat pengar. Jag känner säker 200 personer som direkt eller indirekt investerat och trott på detta. Det känns oerhört tungt".

Breakit har sökt konkursförvaltaren för ytterligare information.

Läs fler artiklar
LÄS MER