Sök

Kristerssons besked: Vill bilda regering med M och KD

Ulf Kristersson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Moderatledaren Ulf Kristersson vill bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna.
"Jag vill bilda en regering som förvaltar Alliansens förtroendekapital", säger han.

Det framkom vid en presskonferens med Ulf Kristersson och talman Andreas Norlén på måndagen. Detta inför statsministeromröstningen på onsdagen.

Han sade att riksdagen nu har möjlighet att ta ställning till en ny regering. Han har valt att ställa upp trots att han riskerar att inte tolereras av riksdagen.

Skulle det misslyckas riskerar Sverige att gå mot extraval vilket han tycker vore olyckligt.

Om han tillåts bilda sin regering kommer Alliansen att få igenom sin politik i alla de lägen där Sverigedemokraterna tycker som Alliansen, men inte där Sverigedemokraterna tycker som den samlade vänstern.

Han sade att han noga sonderat Alliansen förstahandsalternativ, att regera med stöd av Socialdemokraterna, men misslyckats få stöd för det. Han avvisade samtidigt idén om en regering mellan Alliansen och Miljöpartiet, av matematiska och politiska skäl.

Han upprepade att han velat bilda största möjliga alliansregering med mesta möjliga allianspolitik. De ska inte avstå från att lägga fram sin politik bara för att de riskerar att få stöd av Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson framhöll att de har ett brett politiskt program och att de inom Alliansen är överens om mer än de kanske varit någon gång tidigare.

"Jag vill bilda en regering som förvaltar Alliansens förtroendekapital", sade han.

Han har formellt tillfrågat allianskollegorna om de vill ingå i sådan regering och Kristdemokraterna har svarat ja, medan Centerpartiet och Liberalerna svarat nej.

Vad gäller utsikterna för att C och L skulle släppa fram Ulf Kristersson sade han:

"Jag har noterat de mediala beskeden, på onsdagen får vi resultatet i omröstningen".

Han har inte avkrävt besked om hur de kommer att rösta, och inte utställt några garantier mot Sverigedemokraterna, utan kommer fokusera på att lägga fram Alliansens politik. Han tror att det finns en stor majoritet för betydande delar av dess politik, men i de frågor de inte har det kommer förslagen att falla i riksdagen, det är naturligt med en minoritetsregering.

Andreas Norlén sade att han velat hantera alla kandidater och partier på ett rättvist parti, men ville inte säga vad som sker om det blir nej vid statsministeromröstningen, om nästa kandidat då också skulle få en vecka på sig att söka stöd för sitt alternativ.

Läs mer