Vip-managern om spelbolagens knep: "Den som vinner mycket blir inte vip

BettingKasinoSpelbolag

Foto: Istockphoto

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Spelmissbruk tas inte på allvar enligt personen som arbetar med att ta hand om storspelarna.

“Jag tycker att det har gått för långt.”

Så säger Rob, som egentligen heter någonting annat, till Aftonbladet efter att han har ringt upp nyhetssajten för att dela med sig om hur spelbolaget servar storspelarna.

Vi har tidigare rapporterat om Aftonbladets granskningen. Där svenska Lukas spelade bort miljoner – samtidigt som han bjöds på lyxresor och dyra produkter.

Rob arbetar som vip-manager för ett spelbolag på Malta. Det innebär att han tar hand om storspelarna, bjuder dem på resor och bonusar för att hålla kvar spelarna vid spelbolaget. Han ger sin bild av en typisk vip-spelare.

“Det är en person som sätter in regelbundet och har förlorat mycket. Den som vinner mycket blir inte vip. Spelbolagen vill inte ha vinnare”, säger han till Aftonbladet.

Enligt Rob är de flesta vip-managers medvetna om att många som de tar hand om har spelproblem. Men ofta krävs det att spelaren agerar på eget initiativ innan någonting görs. Själva hanteringen av en spelare med problem är inte heller bra.

“Jag tycker det är under all kritik. Man slänger fram några länkar, säger att det är synd att de hamnat där de är, spärrar deras konton. Mer än så är det inte. Man borde ha en avdelning som ringer upp och pratar med dem. Den enda gången vi plockar upp telefonen är när någon hotar att ta livet av sig. Då larmar vi polisen”, säger han

Personen som har kontaktat Aftonbladet jobbar fortfarande för spelbolagen på Malta och vill därför inte ställa upp med namn. Han säger att han arbetar med det eftersom att det är det jobb han känner att han kan men att det ger honom lite ångest.

Samtidigt hoppas han att regleringen av den svenska spelmarknaden som börjar gälla 1 januari nästa år kommer att förbättra situationen för de svenska spelarna. Det finns nämligen en stor skillnad mot hur spelbolagen på Malta behandlar en svensk och en brittisk spelare enligt honom, på grund av de brittiska spelreglerna.

“De är jättenoga med att när vi på något sätt får vibbar om att en brittisk kund är spelberoende så ska vi agera direkt. Medan med svenska kunder kan man se mellan fingrarna eftersom det inte är så strikta regler”, säger han till Aftonbladet

Läs mer