Arbetsmiljön i e-handeln ska granskas av Arbetsmiljöverket

e-handel E-handelspaket från Kina paket
Arbetsmiljön i e-handeln ska granskas av Arbetsmiljöverket

Pakethanteringen för de butiker som är postens paketombud blir ibland stor. Här arkivbild från Coop i Sockenplan i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT / Arkivbild

Tobias Blixt

Reporter

Personer som arbetar med att lämna ut paket genomför många lyft i arbetet och det kan vara ett arbetsmiljöproblem. Arbetsmiljöverket granskar vilka faror som personalen utsätts för i arbetet.

E-handeln ökar och antalet paket som ska hanteras kan under populära handelsperioder nå väldigt stora volymer. Nu ska Arbetsmiljöverket granska näthandeln och det är arbetsförhållandena för de som hanterar paketen som ska undersökas först, rapporterar SVD

“Vi planerar att titta på distributionsställen som terminaler och utlämningsställen”, säger Thomas Blombäck, regionchef för region öst, vid Arbetsmiljöverket till tidningen.

Bland problemen som ska undersökas innefattas risken för belastningsskador och om personalen utsätts för hot och våld i arbetet.

Granskningen välkomnas av fackförbundet Handels. Krister Colde är regionalt skyddsombud på Handels och han säger att butikslokaler sällan är anpassade till mängden paket som ska hanteras. Något som kan leda till en sämre arbetsmiljö. Dessutom har antalet hot i arbetet ökat enligt honom.

“Vi har sett att hot och våldssituationer har ökat vid paketutlämning. Det kommer in paket som kan innehålla knark eller skjutvapen och hotfulla situationer kan uppstå”, säger han till SVD.

Undersökningen ska pågå mellan 2019 och 2020. Flera delar av e-handeln ska granskas men ännu är det inte helt bestämt vilka delar det blir.

“Det är många olika arbetsuppgifter som sker under resan, från dess att man tryckt på knappen och beställt en vara till dess att den kommer hem, men vi är inte klara med exakt vad vi ska titta på”, säger Thomas Blombäck till SVD.

Läs fler artiklar
LÄS MER