Svenska spelprofilen startar nytt – värderas till 1,1 miljard från dag ett

Electronic Arts Embark studios
Svenska spelprofilen startar nytt – värderas till 1,1 miljard från dag ett

Patrick Söderlund, tidigare vd på EA, startar eget. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Tidigare EA-vd:n Patrick Söderlund tar in 367 miljoner i kapital till sin pinfärska startup.

Det helt nystartade bolaget Embark studios har fått en hisnande värdering redan dag ett: 1,1 miljard kronor – efter investerat kapital.

Bakom värderingen ligger en investering från japanska spelkoncernen Nexon som betalar 367 miljoner kronor för strax över 33 procent av aktierna i bolaget, det skriver Di digital.

En vanlig entreprenör skulle nog vara nöjd med en värdering på 10 miljoner kronor på idéstadiet – det var exempelvis vad Breakit värderades till innan det fanns någon sajt eller några anställda. Värderingen i fallet Embark är minst sagt extrem, men samtidigt är det inte direkt ett oprövat kort som Nexon satsat på.

Patrick Söderlund har tidigare varit vd på den amerikanska spelförläggaren Electronic Arts (EA), som ligger bakom spelserier som Battlefield, Fifa och The Sims.

Bolagets mål är dels att utveckla spel, men även att bygga en helt egen spelmotor. Det vill säga, en egen teknik att basera framtida spel på.

“Vi har inget spel påbörjat utan det är det vi ska skapa nu. Men tittar man på signalerna i marknaden är det free to play och plattformöverskridande saker som fungerar. Och det måste vara spel som lockar alla åldrar och båda könen för att nå ut globalt”, säger Patrick Söderlund till Di digital.

Redan från start har Patrick Söderlund fått med sig ett riktigt stjärnteam från sin gamla arbetsgivare.

Jenny Huldschiner axlar rollen som vice-vd på Embark och lämnar rollen som europeisk kommunikationschef på EA. Med sig har man även tre toppchefer från den EA-ägda spelstudion Dice. Teknikchef Johan Andersson, kreativ chef Stefan Strandberg och Robert Runesson, innehållschef.

“Om vi är 250 personer om två år blir jag inte förvånad”, säger Patrick Söderlund, till Di digital.

Patrick Söderlund har i flera år varit – med flera hästlängder – Sveriges bäst betalda techstjärna. Han lämnade sitt lukrativa uppdrag på EA i augusti i år.

Läs fler artiklar
LÄS MER