Sök

Lovisa Ryding bytte sångkarriären mot blodkoll: "Var jobbigt de första åren"

Blodkollen

Lovisa Ryding. Foto: Press/Istockphoto

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Lovisa Ryding la sången på hyllan och byggde som ensamstående mamma upp sitt Blodkollen hemifrån. För Breakit berättar hon om den utmanade resan, flirten med Werlabs och sin vision för blodanalyser.
"Jag tänker alltid utanför boxen, på gott och ont", säger hon.

”Det handlar om att få en inblick i hur kroppen mår och att ta kontroll över den egna hälsan”, förklarar Lovisa Ryding energiskt mellan tuggorna. 

Hon är hjärnan bakom Blodkollen, en sajt där personer kan beställa och få svar på olika typer av blodanalyser. 

Under förra året omsatte bolaget 3 miljoner kronor och räknar med att dubbla den siffran i år. 

Lovisa Ryding har placerat två mobiler framför sig på lunchbordet. En för labbet som analyserar kundernas prover och en annan mobil för kundtjänst. 

Hon själv sköter större delen av det operativa arbetet i Blodkollen. 

"Jag måste alltid vara tillgänglig utifall kunderna har frågor om sina prover, det är väldigt känsligt med hälsa", säger Lovisa Ryding. 

Att bygga ett blodanalysföretag var inget hon hade i tankarna när hon deltog i nöjesprogrammet "Sikta mot stjärnorna" som 18-åring. Framträdandet ledde till en sångkarriär där hon turnerade runt med Dr Alban och andra stora 90-talsartister.

Men priset för framgången var högt.

”Branschen är väldigt hård och du lägger mycket i händerna på andra. I slutet av 90-talet var det svårt att slå sig in och som tjej skulle du, mer eller mindre, vara söt”.

Lovisa Ryding bytte fokus, utbildade sig och började arbeta med muskelforskning. En separation satte dock käppar i hjulet för karriären. 

”Jag kunde inte forska för du behöver en fast anställning för att få lån till bostad. Sådant här begränsar folk som sitter på bra ideér".  

Hon började istället arbeta på en vårdcentral där hon upptäckte att människor frustrerades över provtagningen och hade svårt att förstå vad resultaten betydde. Samtidigt hjälptes hon själv ur en depression genom att upptäcka hormonproblem med hjälp av proverna. 

Lovisa Ryding insåg att det fanns potential i att erbjuda blodanalyser till människor och under 2015 lanserades  Blodkollen.

Kunden väljer bland en uppsjö av olika hälsokontroller, enskilda eller större paket, och uppsöker ett provtagningsställe. Blodet analyseras sedan av labb varpå testsvaren dyker upp på sajten med kommentarer från läkare och Lovisa Ryding. 

Konceptet liknar det av riskkapital tungt backade bolaget Werlabs, som idag är det mest kända svenska företaget inom blodanalyser. 

Lovisa Ryding avslöjar att hon och Werlabs-grundaren Rickard Lagerqvist hade kontakt. 

”Han var mer inne på att göra en app, men jag ville göra en inspirerande journal på nätet. Vi hade lite olika tankar där och jag var mer inne på hälsa och han mer sjukvård. Jag valde att fortsätta med mitt”.

I dag har båda grundarna lämnat Werlabs..

Lovisa Ryding har också valt en annan väg då hon tackat nej till investerare. 

”Med investerare har det handlat om hur mycket vi ska öka, och gå in i andra länder där vi ska öka ännu mer. Även om jag vill öka starkt och se till att vi finns utomlands så känns känslan av att kränga hälsa som andra produkter fel, det måste ske med känsla och respekt" 

Grundaren har drivit bolaget hemifrån sedan start och berättar att det var tufft att kicka igång som ensamstående mamma.

”Det finns ingen som kan göra saker åt dig och datorn var med överallt. Det var jobbigt de första åren och jag har verkligen lärt mig att leva på existensminimum". 

Med sig nu har hon även medgrundaren Håkan Rundqvist, som arbetar som forskare på Karolinska. Samtidigt börjar hon känna sig redo för partners eller investerare om de delar hennes vision. 

Lovisa Ryding ser oändliga möjligheter med blodanalyser. Hon beskriver det som ett sätt att få koll på kroppen för att se om du behöver ändra vanor eller förebygga problem. Det kan handla om att lägga om kosten eller sporras av att värden förbättras. 

Lovisa Ryding är tacksam för nätläkarna och menar att de drivit en förändring i synen på digital vård. Under förra året omsatte Blodkollen tre miljoner kronor och förväntas dubbla omsättningen i år.

”Vi går med mer än plus i år och försöker att bli av med vinsten och lägga den på utveckling".

Lovisa Ryding är van att ratta bolaget själv men har insett att hon kommer behöva ta in personal nu för att skala upp.

"Jag tänker alltid utanför boxen, på gott och ont. Då gäller det att jobba med människor som tror på en".

Läs mer