Sätter Kina rekord i läskig massövervakning? Det verkar så

Kina övervakning
Sätter Kina rekord i läskig massövervakning? Det verkar så

Kina ska använda AI för att poängsätta sina medborgare. Foto: TT

Erik Wisterberg

Reporter

Säg hej till "socialpoängssystemet".

Tänk om allt du gjorde spårades digitalt. Tänk dig sedan att du fick poäng när du gjorde något som staten gillade – och minuspoäng när du gjorde något oönskat. Och att dessa poäng kunde avgöra din framtid, i termer av din karriär, möjligheter att få ett huslån eller att få boka en tågbiljett till vissa städer.

Just ett sådant system håller på att bli verklighet i den kommunistiska diktaturen Kina, skriver SvD.

"Kina håller på att utveckla ett av världens mest komplexa underrättelsesystem där biodata som ansiktsigenkänning eller fingeravtryck kan matchas med metadata om dina individuella val och beteenden", skriver tidningen.

Bra beteende kan exempelvis vara att du umgås med regimvänliga vänner, och lever hälsosamt. Motsatsen kan ni nog gissa er till.

Enligt SvD är det så kallade "socialpoängssystemet" redan infört som ett pilotprojekt i flera större städer i Kina. Tidningen uppger att den kinesiska staten har aviserat att systemet ska kunna tas i bruk för landets 1,4 miljarder medborgare före år 2020.

"Socialpoängssystemet är bara en av otaliga mekanismer som underrättelsetjänsten i Kina använder sig av i dag", säger Maya Wang, forskare på kinesisk underrättelseverksamhet för Human Rights Watch, till SvD.

Övervakningen ska bygga på en kombination av artificiell intelligens och stora mängder biometrisk data som kinesiska myndigheter samlar in, tex via hälsoundersökningar.

"I Xinjiangprovinsen är alla invånare i åldrarna 12–64 år införda i systemet mer eller mindre ofrivilligt, det är ett stort arbete från myndigheterna, säger Maya Wang till SvD.

Hon konstaterar att Kina är unikt, eftersom andra diktaturer inte har de ekonomiska möjligheterna att sjösätta såpass avancerad övervakningsteknik.

Läs fler artiklar
LÄS MER